Kennisplatform voor Oost Nederland

Hoe zorg je er als ondernemer in de bouwsector voor dat projecten veilig verlopen?

Geplaatst op 18 september 2023
Hoe zorg je er als ondernemer in de bouwsector voor dat projecten veilig verlopen?

Ben je als fanatieke ondernemer actief in het oosten van het land? Misschien ben je bijvoorbeeld bezig met een nieuwbouwproject. Nederland kent immers een woningprobleem en daarom worden er tegenwoordig veel projecten opgestart. Als ondernemer wil je natuurlijk effectief werken, maar tegelijkertijd staat de veiligheid ook centraal. Maar hoe zorg je er dan voor dat een bouwproject veilig verloopt? 

Maak gebruik van draglineschotten 

Bij een groot bouwproject worden over het algemeen veel zware machines gebruikt. Helaas heb je in verschillende seizoenen te maken met een zachte ondergrond. Je wilt natuurlijk niet dat zware graafmachines zoals draglines vast komen te zitten. Om die reden is het geen slecht idee om draglineschotten voor een bouwproject te gebruiken. Dit zijn dikke houten palen waar draglines overheen kunnen rijden. Ze brengen meerdere voordelen met zich mee. In de eerste plaats zorgen ze ervoor dat draglines niet vast komen te zitten in de modder. Dit is goed voor de veiligheid van de bestuurder, maar natuurlijk ook voor de draglines zelf. Daarnaast veroorzaak je met de draglineschotten geen schade aan de grond. Je kunt draglines kopen, maar voor tijdelijke projecten is het vaak verstandiger om ze te huren. 

Het belang van persoonlijke beschermingsmiddelen 

Beschermingsmiddelen kunnen natuurlijk niet ontbreken. In de eerste plaats dragen ze bij aan de gezondheid van je werknemers. Tegelijkertijd is het in de bouw ook verplicht om verschillende beschermingsmiddelen te dragen. De beschermingsmiddelen moeten bovendien aan verschillende voorwaarden voldoen. 

Maar welke beschermingsmiddelen heb je sowieso nodig in de bouw? In de eerste plaats heb je natuurlijk hoofdbescherming nodig. Er wordt immers met zware materialen gewerkt en die kunnen letsel veroorzaken. Bij een bouwproject komt ook veel geluid kijken en daar past natuurlijk gehoorbescherming bij. Daarnaast moet je denken aan oogbescherming, adembescherming, handbescherming en valbescherming. 

Onderzoek altijd welke beschermingsmiddelen verplicht zijn. Elk bouwproject is immers anders. Wanneer je op de grond werkt, heb je bijvoorbeeld geen valbescherming nodig. Onderzoek dus goed welke beschermingsmiddelen verplicht zijn voor jouw specifieke situatie. Maar soms is het ook geen slecht idee om extra beschermingsmiddelen aan te kopen. 

Wees je bewust van de verschillende arbeidsrisico’s

Met beschermingsmiddelen ben je voorbereid op bepaalde problemen, maar tegelijkertijd zijn er nog meer arbeidsrisico’s. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de verschillende risico’s. Denk bijvoorbeeld aan fysieke overbelasting. Dit komt regelmatig voor in de bouwsector en laat om die reden ook regelmatig gezondheidsonderzoeken uitvoeren bij je werknemers. Daarmee voorkom je uitval en je zorgt ervoor dat je werknemers het werk in de bouw met tevredenheid uitvoeren. Het is ook niet onverstandig om contact op te nemen met de arbeidsinspectie. Ze zijn namelijk op de hoogte van alle arbeidsrisico’s. Ze voeren niet alleen controles uit, maar ze zijn ook behulpzaam en ze adviseren ze je graag. 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: