Kennisplatform voor Oost Nederland

Introdans in Amphion in première met krachtige en meditatieve FALL

Geplaatst op 8 september 2023
Introdans in Amphion in première met krachtige en meditatieve FALL

In FALL brengt Introdans twee van de belangrijkste en meest gevierde hedendaagse choreografen van deze tijd samen: de Brits-Bengaalse Akram Khan en de Vlaams-Marokkaanse Sidi Larbi Cherkaoui. Als meesterlijke verhalenvertellers én hartstochtelijke bruggenbouwers weten ze op imponerende wijze uiteenlopende culturen, dansstijlen en kunstdisciplines te verbinden. Op vrijdag 22 september (première) en op 23 september 2023 is FALL te zien in Amphion Theater in Doetinchem.

FALL is een programma dat dynamiek koppelt aan verstilling, en virtuositeit aan poëzie. “Al zijn de drie choreografieën op deze avond (Kaash, Pure en Fall) heel uitdagend en imposant, er gaat tegelijkertijd ook een serene, meditatieve kracht van uit. Na afloop voel je je volledig opgeladen; een verademing in deze vaak gehaaste en opgefokte wereld”, aldus Roel Voorintholt, artistiek directeur van Introdans. FALL is de eerste voorstelling van Introdans die in première gaat in Doetinchem in plaats van Arnhem vanwege de renovatie van het Stadstheater Arnhem. Het gezelschap wijkt dit seizoen uit naar Amphion Theater, Theater Orpheus en Stadsschouwburg Nijmegen voor haar premières.

Kaash is een regelrechte sensatie sinds de wereldpremière in 2002. Choreograaf Akram Khan voert je mee in zijn bijzondere kosmos, in een wervelende mix van Indiase kathakdans en hedendaagse dans, waarbij de dansers hun voeten als percussie gebruiken en armen scherp door de lucht snijden.

Pure van Sidi Larbi Cherkaouiis een lyrisch, virtuoos en ontroerend duet, vol bijzondere lifts. In deze intieme choreografie uit 2010 onderzoekt Cherkaoui het thema zuiverheid in spirituele zin. De vrouwelijke danser in het duet beschildert zich met Japanse tekens, en creëert zo iets nieuws, terwijl ze aan de andere kant het pure vernietigt.

Fall, ook van Cherkaoui en Introdans-première, is het slotstuk van de avond, waarmee Introdans – als een van de belangrijkste schatbewaarders van Cherkaoui’s oeuvre – voor de zevende keer een choreografie van de grootmeester aan haar repertoire toevoegt. Fall verwijst zowel naar de vallende en verkleurende herfstbladeren als naar het continue gevecht van het (dansers)lichaam met de zwaartekracht.

Foto: @Hans Withoos

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: