Kennisplatform voor Oost Nederland

Koers Oost Mobiliteit en Omtrend slaan handen ineen

Geplaatst op 19 november 2020
Koers Oost Mobiliteit en Omtrend slaan handen ineen

De impact van de ziekte kanker op mensen is enorm. Uiteraard op hen die het hebben, maar ook op diegenen die ervan zijn hersteld. Zo blijkt het weer oppakken van werk vaak een stuk moeilijker dan gedacht. Ook na de diagnose ‘schoon’ zijn de gevolgen van kanker namelijk nog steeds nadrukkelijk merkbaar, zowel lichamelijk als mentaal. Koers Oost Mobiliteit en Omtrend, twee hierin gespecialiseerde organisaties in Twente, begeleiden het traject van re-integratie op maat.

‘Re-integratie na kanker beter begeleiden’

In de heel specifieke aanpak van re-integratie na kanker sluit de deskundigheid van Koers Oost Mobiliteit en Omtrend perfect op elkaar aan. Koers Oost Mobiliteit is specialist in re-integratietrajecten. “Wij volgen daarbij niet het vaste pad, maar we kijken heel nadrukkelijk naar de persoon en diens wensen en mogelijkheden”, vertelt consultant/eigenaar Manfred Remkes. Bedrijfsarts Ton Jenner van Omtrend is gespecialiseerd in oncologie. Hij kent als geen ander de langdurige gevolgen die kanker heeft op het functioneren van mensen.

Jenner: “Als mensen hun werk weer gaan oppakken, maar daarbij niet goed worden begeleid, dan kan dat leiden tot, zoals wij dat wel noemen, ‘de-integratie’. Ofwel opnieuw uitval. Mensen die een kankerbehandeling achter de rug hebben, blijken na verloop van tijd toch vaak klachten te hebben. Lichamelijk, zoals vermoeidheid. Maar zeker ook cognitief, zoals concentratieproblemen. En ook angst dat de ziekte terugkomt, of depressies. Als je daar niet over praat, dan is het risico op een burn-out of zelfs arbeidsongeschiktheid groot. Het is belangrijk dat een werkgever en ook collega’s je situatie kennen en er begrip voor hebben.”

Poortwachter

Te vaak nog komt iemand na een langdurige afwezigheid vanwege kanker terecht in de reguliere re-integratie aan de hand van de Wet Verbetering Poortwachter. Daarin wordt doorgaans een vast stappenplan gehanteerd en, zo zegt Manfred Remkes, te weinig expliciet gefocust op de mens achter de herintreder. En dat is zeker in deze situatie van wezenlijk belang.

Remkes: “De reguliere bedrijfsarts heeft enorm veel kennis. Alleen oncologie is een heel specifiek gebied, daarvoor heb je een specialist nodig. Nederland telt ruim twintig bedrijfsartsen/consulenten oncologie, zoals Ton. Zij weten veel meer van kankerbehandelingen dan de reguliere bedrijfsarts, bovendien weten zij meer van werksituaties dan een oncoloog in het ziekenhuis. Dus zij zijn bij uitstek de deskundige om deze specifieke herintreders te begeleiden op weg terug naar hun oude werk of wellicht naar een andere functie of een andere werkgever. In dat laatste geval komt de expertise van Koers Oost Mobiliteit om de hoek kijken.”

Poetsen

Volgens Jenner en Remkes kan het aan deze kant van het land veel gehoorde motto ‘niet lullen, maar poetsen’, dus een negatieve uitwerking hebben. Jenner: “Ik zie vaak mensen die na hun behandeling zo snel mogelijk de draad weer volledig willen oppakken, alsof er niets veranderd is. Ook vaak goedbedoeld gesteund door de omgeving. ‘Je kan het’, ‘je ziet er weer goed uit’, dat soort aanmoedigingen. Maar ondertussen is er wél heel veel veranderd, vooral het psychische aspect na kanker is enorm.”

Vroege interventie door de gespecialiseerde bedrijfsarts is dus belangrijk om latere terugval of zelfs uitval te voorkomen. Remkes: “Het is goed voor alle partijen. Uiteraard allereerst voor de werknemer zelf, dat hij of zij weer op een goede en verantwoorde manier terugkeert in het arbeidsproces en niet teveel hooi op de vork neemt. Daar heeft uiteindelijk de werkgever ook enkel profijt van. Je werknemer voelt zich goed, dat is wat iedereen wil. Maar ook als je simpelweg kijkt naar kosten en baten, dan kan je nooit vroeg genoeg beginnen met een goede begeleiding van de re-integratie van deze werknemers.”

Meer informatie:

www.omtrend.com

www.koersoostmobiliteit.nl

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: