Kruisbestuiving bij Koers Oost werpt haar vruchten af

12 juni 2019 Economie

Hoe houd je oudere arbeidskrachten die zwaar fysiek werk verrichten gezond aan boord? Hoe kom je aan jong personeel dat klaar is voor de arbeidsmarkt? Het zijn forse uitdagingen voor het bedrijfsleven. Dankzij de multidisciplinaire aanpak weet Koers Oost Personeelsdiensten deze uitdagingen het hoofd te bieden. “We zijn veel meer dan alleen een uitzendbureau”, zegt mededirecteur Walter Olde Keizer die precies tien jaar geleden de basis legde voor deze totaalleverancier van personeelsdiensten.

Re-integratie, verzuimbegeleiding, payroll, uitzenden van personeel… Koers Oost is van allerlei markten thuis op het gebied van personeelszaken. De multidisciplinaire aanpak is in het decennium organisch gegroeid. “We hebben altijd de behoefte van het bedrijfsleven in Oost Nederland gevolgd. Als gevolg daarvan ontstaan er vanzelf specialisaties”, zegt Jan Ligtenberg, die samen met Jacqueline Olde Keizer het uitzendproces en payroll managet. Zo is er voor het uitzenden en detacheren van bouwpersoneel Koers Oost Bouwdiensten. Daarnaast pakken de uitzendbureaus in Oldenzaal, Rijssen, Enter en Zutphen lokaal de arbeidsbehoefte op in bijvoorbeeld de groenvoorziening, logistiek, techniek en schoonmaak. De vraag vanuit de markt zorgt er zelfs voor dat Koers Oost Uitzendbureau buitenlandse uitzendmedewerkers bemiddelt.

Volgens Ligtenberg heeft het bedrijf nooit zo ‘te koop gelopen’ met het feit dat ze een duizendpoot is op het gebied van personeelsdiensten. “Maar met ons tienjarig bestaan is het een mooie gelegenheid om dat eens te benadrukken. Veel klanten kennen ons meestal van één dienstverlening, maar in feite kan een bedrijf bij ons terecht voor het gehele traject van recruiting tot en met re-integratie en het duurzaam inzetbaar houden van personeel. We merken dat klanten het heel prettig vinden dat ze met allerlei P&O-achtige vragen op één adres terechtkunnen.”

‘We zijn veel meer dan een uitzendbureau’

Omdat Koers Oost op meerdere borden schaakt, vindt er regelmatig kruisbestuiving tussen de diverse disciplines plaats. Zo kan bijvoorbeeld Walter Olde Keizer als arbeidsdeskundige zijn collega Manfred Remkes – verantwoordelijk voor de re-integratie, ofwel Koers Oost Mobiliteit – op het juiste spoor zetten van werknemers die dreigen uit te vallen of moeite hebben om aan te haken in het arbeidsproces. Daarnaast is Koers Oost in staat om talent te recruiten voor een bepaalde functie in het bedrijf en hem verder te ontwikkelen via opleidingen en bijstaan op oudere leeftijd om hem duurzaam inzetbaar te houden bij het bedrijf.

“We hebben regelmatig contact met 55+-ers die zeggen dat ze niet meer geholpen worden door uitzendbureaus omdat hun perspectief op werk kansloos zou zijn. Wij helpen diegene wèl”, zegt Ligtenberg. “Wij doen echt alle moeite om de juiste match te maken tussen het bedrijf en de werkzoekende.” Veel landelijke uitzendorganisaties hebben hun werkwijze gedigitaliseerd; Koers Oost voert liever persoonlijk het gesprek met beide partijen. “De werkgever uitvragen waar hij werkelijk behoefte aan heeft, zodat we maatwerk kunnen leveren. Onze persoonlijke betrokkenheid is één van onze sterkste punten”, vindt Ligtenberg.

Verzuimpreventie

Het hoge ziekteverzuim op het werk is tegenwoordig een groot probleem voor het bedrijfsleven. Koers Oost zet sterk in op preventie in plaats van reductie. “We willen voorkomen dat mensen uitvallen bij een bedrijf omdat ze het fysiek zware werk niet meer aankunnen. Het is zaak om iemand aan boord te houden door hem werk te laten doen dat hij wel aankan. Daarom gaan we met dergelijke werknemers al rond hun veertigste en met de werkgever om tafel om te bespreken hoe iemand op een gezonde en comfortabele manier kan blijven werken. Dat kan een andere functie zijn bij het bedrijf of mobilisatie naar ander werk. Bij voorkeur wel in dezelfde bedrijfstak om iemand geen pensioenbreuk te bezorgen”, aldus Olde Keizer.
Volgens Remkes loont die strategie zich in de praktijk: “In 99% van de gevallen bieden we iemand een werkervaringsplek waar hij zich op zijn gemak voelt en kan doorstromen naar een andere vaste baan.”

Hecht netwerk

Een andere uitdaging voor het bedrijfsleven is om personeel te vinden dat bovendien gekwalificeerd is voor ‘the job’. Door een hecht contact met het regionale bedrijfsleven weet Koers Oost precies welke kwalificaties en competenties nodig zijn en wie daarbij past. “We hebben zulke korte lijnen met bedrijven dat velen direct ons al bellen in plaats van het UWV of het Werkplein. We zenden nooit zomaar de eerste de beste uit naar een bedrijf”, aldus Olde Keizer. “We laten de werkzoekenden persoonlijke ontwikkelingsplannen maken waarin ze hun gewenste carrière uitstippelen en hun vaardigheden omschrijven. Als iemand ergens nog tekortschiet bieden we hem opleidingsmogelijkheden aan om zich bij te laten scholen. Dat kan door een vakopleiding of ROC, maar via Koers Oost Opleidingen in Enter bieden wij ook zelf cursussen en trainingen aan. Werkzoekenden, uitzendkrachten, maar ook werknemers van externe bedrijven, kunnen hier bijvoorbeeld hun VCA halen. Zo leveren we een bijdrage aan het dichten van het gat tussen de arbeidsmarkt en de werkzoekenden.”