Kennisplatform voor Oost Nederland

Koninklijk bezoek in museum Villa Mondriaan

Geplaatst op 22 december 2017
Koninklijk bezoek in museum Villa Mondriaan

Museum Villa Mondriaan bestaat 5 jaar in 2018! Villa Mondriaan werd op 21 mei 2013 geopend door H.K.H. Prinses Beatrix. In het eerste lustrumjaar krijgt het museum opnieuw koninklijk bezoek, nu in de vorm van een portret dat Piet Mondriaan in 1896 schilderde van koningin Wilhelmina uit de vaste collectie van Paleis Het Loo. Op 13 januari wordt het werk om 14 uur officieel onthuld door Clemens Cornielje, Commissaris van de Koning in Gelderland.

Portret van Wilhelmina, koningin der Nederlanden is een van de weinige portretten die Piet Mondriaan heeft vervaardigd. Op het werk is de piepjonge koningin, die destijds nog maar zestien jaar oud was, te zien met een grote witte hoed op het hoofd. Mondriaan schilderde het portret waarschijnlijk op eigen initiatief vanaf een foto als studiestuk voor zijn opleiding. Hij waagde er zelfs geen nieuw doek aan, maar schilderde over een eerder gemaakt bloemstilleven heen.

Museum Villa Mondriaan heeft een bijzondere connectie met het schilderij. Tijdens de opening van het museum in mei 2013 maakte H.K.H. Prinses Beatrix het bestuur en directie van Villa Mondriaan erop attent dat Paleis Het Loo ook een vroeg werk van Mondriaan bezit. Het werk zou volgens haar zeer goed bij de collectie van Villa Mondriaan passen. Na overleg met de directie van Paleis Het Loo wordt deze Mondriaan voor langere tijd aan het museum in Winterswijk in bruikleen gegeven. Begin januari gaat Paleis Het Loo beginnen aan een ingrijpende renovatie, die drie jaar zal duren. Het portret van koningin Wilhelmina is daarom tot juli 2019 te zien in Villa Mondriaan.

Heet u Wilhelmina? Tijdens het weekend van 13 januari kunt u dan uw naamgenoot voor het eerst gratis komen bekijken in Villa Mondriaan. Ook de inwoners van de Wilhelminastraat in Winterswijk worden speciaal uitgenodigd om dit weekend kosteloos het portret te komen bewonderen.

Activiteit: Feestelijk onthaal Wilhelminaportret
Datum: Vrijdag 12 t/m zondag 14 januari 2018, officiële opening op zaterdag 13 januari
Locatie: Zonnebrink 4 (ingang Ratumsestraat), Winterswijk
Tijd: Officiële opening door Clemens Cornielje om 14 uur, museum het hele weekend geopend van vrijdag tot en met zondag, van 11 tot 17 uur.
Informatie: www.villamondriaan.nl of +31 (0) 543 51 54 00

Delen via

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: