Kennisplatform voor Oost Nederland

Met lean werken groeit Mees van den Brink nòg sneller

Geplaatst op 28 september 2021
Met lean werken groeit Mees van den Brink nòg sneller

Over slangen en koppelingen maak je Mees van den Brink uit Haaksbergen niets meer wijs. Met een eigen testcentrum en assemblage-afdeling en een zeer ervaren binnendienst mag je deze leverancier van ruim 10 miljoen meter verkochte slangen in 2020 een expert noemen. Niet voor niets is Mees van den Brink in vijf jaar tijd maar liefst 50% in volume en omzet gegroeid. En die groei wordt flink versneld door het lean werken, dat het Twentse bedrijf drie jaar geleden met succes heeft ingevoerd.

We lopen mee met Bob van den Brink die sinds 2012 het bedrijf heeft overgenomen van zijn vader en oprichter Mees, die overigens nog steeds actief is in het bedrijf, de magazijnen en assemblage-afdelingen. Opvallend is de rust, het overzicht en de reinheid die er heersen. Iedereen weet precies wat hij of zij moet doen; er is geen onnodig geloop en geroep over en weer. Van den Brink ziet tevreden dat het complete logistieke en assemblageproces van slangen, koppelingen en fitwerk op rolletjes verloopt. “We groei(d)en zo hard dat op een gegeven moment de organisatie achter de groei aanliep. We maakten fouten en toen heb ik drie jaar geleden het roer omgegooid.”

Efficiëncyslagen

Van den Brink schakelde het bureau Voocuz uit Oldenzaal in om het lean werken bij Mees van den Brink te implementeren. Gewapend met een gezonde portie Twentse nuchterheid werden alle bedrijfsprocessen onder de loep genomen en waar nodig efficiëncyslagen gemaakt. Belangrijk daarbij was en is dat het personeel op de werkvloer de verantwoordelijkheid neemt voor het efficiënter maken van de processen. “De medewerkers krijgen alle vrijheid om zelf met ideeën te komen en deze plannen met behulp van de tools van Voocuz uit te voeren”, vertelt de directeur, terwijl hij trots een rondleiding geeft door het bedrijf in Haaksbergen, dat met een vloeroppervlak van 18.000 m2 de hoofdvestiging is van Mees van den Brink.

De resultaten van het lean proces vertalen zich in nog betere bedrijfsresultaten. De doorlooptijd van de inslag tot uitslag van producten is verder gereduceerd. Neem bijvoorbeeld de herbevoorrading: deze is teruggebracht van circa 2 uur naar 20 minuten.  “We meten fouten en hoe lang processen duren. Op elke afdeling hangt een procesomschrijving die de medewerkers zelf gemaakt hebben en waar iedereen zich aan dient te houden. Dat loopt prima”, aldus Van den Brink.

Aan het plafond

Mees van den Brink levert al vanaf 1975 de meest uiteenlopende slangen, compleet met koppelingen, voor negen sectoren in binnen- en buitenland (Duitsland, België, Roemenië, Hongarije en straks ook Frankrijk): transport, (petro)chemie, bouw & constructie, levensmiddelen (procesindustrie), industriële reiniging, maritiem & offshore, hydrauliek, landbouw en de brandweer.

Mees van den Brink is begonnen vanuit de eigen woning en schuur, maar later moest er meer kantoor- en opslagruimte komen. Gestaag heeft Mees van den Brink zich op een industrieterrein in de ‘Ster van Twente’ uitgebreid tot een vloeroppervlakte van 18.000 m2, maar daar zit de slangenleverancier inmiddels ook aan het plafond. “We zijn knetterdruk”, laat Bob van den Brink weten. “We hebben vooral een gebrek aan opslagruimte. We blijven op de huidige locatie, maar we hebben hier geen ruimte om uit te breiden. Dit jaar hebben we 1800 m2 magazijnruimte bijgekocht, dus we kunnen weer even vooruit. Logistiek gezien zorgt de krappe ruimte best voor uitdagingen, maar door lean te werken hebben we het proces goed onder controle.”

Quote: Bob van den Brink: “Medewerkers krijgen alle vrijheid om met eigen ideeën te komen”

Mees van den Brink in feiten:

  • Opgericht in 1975 door Mees van den Brink
  • Levert meer dan 10 miljoen meter slang per jaar
  • Volume groeit 10% per jaar
  • 14 filialen en dochterondernemingen in 6 landen
  • 140 personeelsleden
  • Alle disciplines onder één dak

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: