Kennisplatform voor Oost Nederland

Lean werken zit bij Voith Paper Fabrics in haarvaten

Geplaatst op 3 september 2020

Ieder bedrijf wil zo optimaal mogelijk presteren. Bij Voith Paper Fabrics voegen ze de daad bij het woord. Lean werken zit in de haarvaten bij deze producent en uitvinder van spiraalzeven die bijdragen aan het drogen van papier tijdens het productieproces. Het personeel heeft maximale inbreng hoe het beste resultaat op de werkvloer kan worden bereikt. Een tipje van de sluier werd al eerder opgelicht in de oktober-uitgave van Kijk op Oost Nederland van vorig jaar.

Eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid. Het zijn key-elementen voor de bedrijfscultuur op deze productielocatie in Haaksbergen. John te Riele, productiemanager en enige leidinggevende van de circa 45 productiemedewerkers, neemt zijn bezoek mee op deze bijzondere werkvloer.

Niet alleen speciaal vanwege het ambachtelijke proces van het inrijgen van de spiralen in de doeken: wat vooral opvalt, is de grote aandacht voor het lean werken. Dit betekent zo weinig mogelijk tijd verspillen en afval vermijden. Het logistieke proces is uitgekiend en de kwaliteitsbewaking van het productieproces en productresultaat zijn uiterst gedetailleerd.

Stimuleren ideeën medewerkers

“Daarnaast stimuleren we medewerkers voorstellen te doen om de kwaliteit van het productieproces en het product te optimaliseren en verspilling tegen te gaan”, vertellen QHSE-manager Thomas Doeschot van Voith Paper en Te Riele.

Laatstgenoemde neemt zijn bezoek enthousiast mee naar de diverse fabrieksruimten waar de spiraalzeefdoeken worden ingeregen, geassembleerd, verhit, opgerekt en gevuld. “Jaarlijks verzamelen we tientallen ideeën. Investeringen overleggen we met het moederbedrijf in Duitsland en als het verantwoord is, gaan we die plannen uitvoeren. Zo hebben we in Haaksbergen bijvoorbeeld geïnvesteerd in nieuwe, in hoogte verstelbare assemblagetafels die circa tien meter lang zijn. Het personeel had last van lichamelijke klachten. Het ergonomische voordeel van de nieuwe tafel is niet alleen gunstig voor de productiemedewerkers, maar zorgt er tevens voor dat met minder moeite steeds beter en sneller geproduceerd kan worden op de wens van de individuele klant. Goede redenen dus voor een investering.”

Het is niet het enige idee dat in Haaksbergen gehonoreerd werd. Te Riele laat tientallen foto’s zien over het afgelopen jaar waarop productie-optimalisaties worden vertoond. “Per medewerker ontvangen we ongeveer 6 à 10 verbetervoorstellen; dat betekent dus zo’n 150 voorstellen per jaar.”

Training lean denken

Nieuw personeel wordt getraind om lean te denken. Via informatie- en planborden op de productievloer en een gezonde dosis collegialiteit wordt iedereen meegenomen in deze filosofie. “De medewerkers helpen elkaar om tot een optimaal resultaat te komen. Als er fouten worden gemaakt, bekijken we aan de hand van de lean werkwijze hoe die in de toekomst voorkomen kunnen worden. Het is de bedoeling van fouten te leren.”

Op zoek naar technisch personeel

Over nieuw personeel gesproken: Voith Paper Fabrics staat open voor technisch geschoolde medewerkers. Met name voor BBL scholingstrajecten, gericht op een functie als proces-engineer of proces-operator, is ruimte. “Je hoeft geen specifieke kennis te hebben van de productie van spiraalzeven”, glimlacht HR-adviseur Chantal Drenth van Voith Paper. “Dat leer je wel tijdens de inwerkperiode. Wij zoeken vooral mensen die warm worden van dit mooie product, zelfredzaam zijn en veel eigen verantwoordelijkheid kunnen dragen.”

Nieuwe markten voor Voith Paper Fabrics

Behalve voor de papierindustrie zoekt Voith Paper Fabrics naar nieuwe groeimarkten. De spiraalzeven blijken ook goed inzetbaar bij de filtering van verontreiniging in ontwateringinstallaties. Verder wordt bekeken of het product voldoet om bijvoorbeeld roest en haren uit het water te filteren en zelfs het van slib van water te scheiden.

Naast Voith Paper Fabrics heeft de Duitse onderneming nog twee andere vestigingen in Nederland: Voith Paper in Vaassen levert reserve-onderdelen aan de papierindustrie en voert revisie en onderhoud uit aan papiermachines.  Voith Turbo in Twello levert aandrijfcomponenten -en systemen voor ondermeer de automotive en scheepvaartsector.

In de volgende uitgaven van Kijk op Oost-Nederland stellen we deze bedrijven stuk voor stuk voor, meer informatie is alvast te vinden op www.voith.nl.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: