Kennisplatform voor Oost Nederland

Minder vacatures, maar personeelstekort blijft groot in Overijssel en Gelderland Noord

Geplaatst op 20 maart 2023
Minder vacatures, maar personeelstekort blijft groot in Overijssel en Gelderland Noord

In februari steeg het aantal WW-uitkeringen licht in de regio Stedendriehoek en Noordwest Veluwe en in Regio Zwolle. De Twentse WW-uitkeringen daalden een beetje, net als landelijk. Er is geen duidelijke omslag op de arbeidsmarkt zichtbaar. Voor werkgevers in de regio’s is het iets makkelijker om hun vacatures te vervullen, maar de tekorten blijven groot. Om toch personeel te vinden gaan ze vaak actiever werven, terwijl andere oplossingen effectiever kunnen zijn. UWV en partners helpen werkgevers bij de werving en selectie van personeel vanuit de regionale WerkgeversServicepunten.

Door alle onzekerheden, zoals de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie, verwachtten verschillende economen een recessie. Die recessie is er in 2022 niet gekomen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit komt doordat de economie in het vierde kwartaal niet kromp, maar juist groeide. Ook op de arbeidsmarkt is geen duidelijke omslag te zien. Het aantal WW-uitkeringen in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord nam zelfs verder af in het laatste kwartaal van 2022. Tegelijkertijd daalde het aantal openstaande vacatures ook. Hierdoor nam de spanning op de arbeidsmarkt een beetje af in Twente en de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe. In Regio Zwolle bleef de spanning ongeveer gelijk.

Personeelstekort blijft aan

Dat betekent niet dat de personeelstekorten ineens voorbij zijn. De arbeidsmarkt in de drie regio’s is namelijk nog steeds (zeer) krap. Bovendien zijn veel beroepen structureel kansrijk in de regio. Dat komt ook overeen met de verwachtingen van werkgevers. Uit onderzoek van UWV blijkt dat 40% van de werkgevers denkt dat het in 2023 (nog) moeilijker wordt om vacatures te vervullen. In een ander onderzoek van UWV naar werving en behoud van personeel geven werkgevers aan dat ze bij moeilijk vervulbare vacatures vooral actiever gaan werven. Bijvoorbeeld door vacatures langer open te stellen, of andere wervingskanalen in te zetten.

Saskia Grit, arbeidsmarktadviseur bij UWV: “We hebben 4.500 werkgevers gevraagd wat zij doen als ze hun vacatures moeilijk kunnen vervullen. De meerderheid gaat nog harder zoeken naar personeel, waarmee ze elkaar beconcurreren en dus samen vissen in dezelfde – lege – vijver. Werkgevers passen minder vaak andere methoden toe om personeel te vinden. Terwijl een andere manier van zoeken daadwerkelijk kan zorgen voor een grotere groep aan kandidaten. Bijvoorbeeld door minder strenge eisen te stellen aan ervaring en diploma’s of door een zittende werknemer op te leiden voor de functie.”

De regionale WerkgeversServicepunten geven werkgevers informatie en advies, en ondersteunen bij de werving en selectie van personeel. Hiermee helpen zij werkgevers om personeel te vinden. Bijvoorbeeld in Regio Zwolle voor een online warenhuis. Dankzij bemiddeling van het WerkgeversServicepunt en een uitzendbureau gingen hier vijftien Oekraïners aan het werk, nadat hun opdracht bij een boekenbedrijf afliep. Het online warenhuis en het uitzendbureau lieten de eis los dat medewerkers Nederlands moesten spreken, waardoor meer Oekraïners aan het werk konden gaan. De werkgever is zeer tevreden.

WW-uitkeringen in Stedendriehoek en Noordwest Veluwe stijgen verder

Eind februari 2023 verstrekte UWV 4.656 WW-uitkeringen in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe. Ten opzichte van vorige maand is dit een toename van 1,6% (+75 uitkeringen). Deze stijging doet zich onder andere voor bij uitzendbedrijven. Landelijk was er sprake van een lichte afname van 0,3%. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen nog steeds lager. De regionale daling is 981 uitkeringen (-17,4%). Deze afname is iets kleiner dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-18,0%).

Twentse WW-uitkeringen dalen licht in februari

Eind februari 2023 verstrekte UWV 5.329 WW-uitkeringen in Twente. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 0,5% (-28 uitkeringen). Dit is vrijwel gelijk aan de landelijke afname van 0,3%. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen ook lager. De daling in Twente is 16,8%, oftewel 1.075 uitkeringen. Deze afname is iets kleiner dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-18,0%).

Lichte toename WW-uitkeringen in Regio Zwolle in februari

Eind februari 2023 verstrekte UWV 4.338 WW-uitkeringen in Regio Zwolle. Ten opzichte van vorige maand is dit een toename van 0,3% (+11 uitkeringen). Landelijk was er sprake van een lichte afname van 0,3%.

Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De daling in Regio Zwolle is 16,6%, oftewel 864 uitkeringen. Deze afname is iets kleiner dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-18,0%).

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: