Kennisplatform voor Oost Nederland

Nederlands Bakkerijmuseum Hattem wint Museumkids Award

Geplaatst op 15 november 2023
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem wint Museumkids Award

Het Nederlands Bakkerijmuseum Hattem ontving onlangs de Museumkids Award uit handen van Vera Carasso, directeur van de Museumvereniging. De prijs werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse Museumcongres in Zwolle. Na ruim 15.000 museuminspecties door maar liefst 9.185 Museumkids, kregen 77 musea in alle twaalf provincies het keurmerk Kidsproof museum. Het Nederlandse Bakkerijmuseum Hattem ontving de hoogste score van de Museumkids en ging met de Museumkids Award naar huis.

Jaarlijks maakt de Museumvereniging de Kidsproof musea bekend. Een museum krijgt het keurmerk Kidsproof op basis van de bezoekervaring van kinderen in drie leeftijdsgroepen: 4 t/m 6, 7 t/m 9 en 10 t/m 12 jaar. Via de Museumkids-app laten kinderen weten hoe ze hun bezoek hebben beleefd en of ze het museum aan zouden raden aan andere kinderen. Deze resultaten bepalen welke musea zich het komende jaar Kidsproof museum mogen noemen.

Martijn Rodenburg en Franc Weijkamp van het Nederlands Bakkerijmuseum Hattem werden compleet verrast tijdens het Museumcongres en namen de prijs in ontvangst. “Dit is zo’n bekroning. Er zijn zo veel activiteiten voor kinderen. Het is allemaal digitaal geweld tegenwoordig en hier werk je weer even met je handen. Je ruikt het, je proeft het en dat je daarna je eigen koek kan opeten is helemaal geweldig. Tijdens de shows rollen de kinderen soms van de banken van het lachen, dat is fantastisch. We proberen de taaie kennis en informatie over te brengen met een sausje van humor in het theater en dat trekt heel veel kinderen.”

De recensies van de Museumkids na afloop van een bezoek aan het Nederlands Bakkerijmuseum Hattem zijn lovend. Het museum wordt vooral geprijsd voor de Broodshow in het historische museumtheater, de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan als bakker en de toegankelijkheid voor zowel jong áls oud.

23 nieuwe Kidsproof musea

De meeste Kidsproof musea liggen in Noord-Holland (16). Gevolgd door Zuid-Holland (14), Gelderland (14), Utrecht (8), Noord-Brabant (8), Overijssel (4), Limburg (3), Friesland (3), Drenthe (2), Flevoland (2), Groningen (2), Zeeland (1). De complete lijst van Kidsproof musea vind je hier.

Dit jaar zijn er 23 musea bijgekomen in acht verschillende provincies. Dit zijn Museumpark Orientalis, Airborne Museum at Hartenstein, Groninger Museum, Storyworld, Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht, Museum Speelklok, Museum Kaap Skil, Oorlogsmuseum Medemblik, Joods Museum, Huis van Hilde, Bakkerijmuseum de Oude Bakkerij, Museum van de 20e eeuw, Zaans Museum, Van Gogh Museum, Wereldmuseum Rotterdam, Museum Volkenkunde, Mauritshuis, Louwman Museum, Kunsthal Rotterdam, Philips Museum, Limburgs Museum, Maritiem Muzeeum Zeeland.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: