Kennisplatform voor Oost Nederland

Nieuw: Kredietunie Vastgoed Oost – ‘Meer rendement op je spaargeld? Investeer in vastgoedfinancieringen!’

Geplaatst op 5 april 2023
Nieuw: Kredietunie Vastgoed Oost - ‘Meer rendement op je spaargeld? Investeer in vastgoedfinancieringen!’

Als (ex-)ondernemer opgebouwd vermogen beleggen in vastgoedfinancieringen om andere ondernemers te helpen én de regionale economie te stimuleren? Dat kan: bijna risicoloos en met een interessant rendement. Dit vertellen voorzitter Marcel van den Berg en projectleider Tom ten Voorde van Kredietunie Vastgoed Oost.

Kredietunie Vastgoed Oost is een coöperatieve vereniging zonder winstoogmerk. De Kredietunie trekt middelen aan van (ex-)ondernemers door de uitgifte van obligaties en verstrekt hiermee vastgoedleningen aan ondernemers. Op deze manier wil de Kredietunie een bijdrage leveren aan de economische groei in Oost-Nederland.   

De Kredietunie

Enige tijd geleden kwamen zelfstandig ondernemers Marcel van den Berg en Tom ten Voorde op het spoor van de Kredietunie, daar zijn er namelijk zo’n 45 van in Nederland. Ten Voorde: “We vonden het sociale idee van ‘(ex-)ondernemers helpen ondernemers’ en ‘voor elkaar en met elkaar’ zeer interessant. Na onderzoek besloten we ons puur te richten op zakelijk vastgoed, omdat voor veel ondernemers goede huisvesting noodzakelijk is. Denk hierbij aan aankoop en herfinanciering van een bedrijfshal, kantoor of winkel of combinaties voor eigen gebruik. Maar ook aan verhuurd onroerend goed, waaronder woningen of een bedrijfsverzamelgebouw.”

Beide heren hebben jarenlange bancaire ervaring, ook met de begeleiding van zakelijke financieringsaanvragen. Zij zagen de bankwereld de laatste jaren behoorlijk veranderen. Ten Voorde: “Wat ons frustreerde was dat banken steeds minder persoonlijk werden, strengere eisen stelden en veel online willen afhandelen, met soms alleen een ‘nee’ als antwoord.”  Van den Berg: “Wij hebben geleerd om verder te kijken en kunnen ondernemers daardoor beter helpen.”

Meer rendement en Oost-Nederland stimuleren

Er zijn veel (ex-)ondernemers in Oost-Nederland die spaargeld hebben en een manier zoeken om daar een mooi en stabiel rendement op te krijgen, zonder grote risico’s of extra werk. De Kredietunie hanteert hierom een centrale kas-model. “(Ex-)ondernemers en ondernemers worden niet één op één met elkaar gematcht en wij ontzorgen beide partijen volledig”, vertelt Van den Berg. “De aanvragen van ondernemers worden op professionele wijze getoetst om het risico laag te houden, maar ook de herkomst van het vermogen van de (ex-)ondernemers moeten we onderzoeken om aan de regels te voldoen. Voor (ex-)ondernemers is het leuke van deelnemen aan onze coöperatieve vereniging: zij helpen met hun kapitaal niet alleen andere ondernemers, maar ook de regionale economie. En dat terwijl ze zelf een beter rendement maken.”

Goed alternatief voor vastgoedfinanciering

Menig ondernemer kan voor een vastgoedfinanciering niet bij de eigen bank terecht, enerzijds door aangescherpte regelgeving (vooral bij verhuur), maar ook door incidentele tegenvallers (zoals corona) of zelfs door groei, terwijl ze toch een mooie overwaarde op het pand hebben. Ten Voorde: “Wij beoordelen de aanvragen daarom met een praktische insteek binnen de Kredietcommissie en leggen deze met ons advies voor aan het bestuur. Deze neemt dan een besluit. Daarbij financieren we nooit meer dan 60% van de taxatiewaarde. Door het relatief lage risico kunnen we ook een mooie rente bieden met nette voorwaarden.” Van den Berg benadrukt: “Ondernemers moeten natuurlijk wel kredietwaardig zijn om een vastgoedfinanciering te krijgen. Daar zijn we kritisch op en we toetsen dit aan onze acceptatiekaders.”

Betrouwbaarheid, duidelijkheid, meesterschap en betrokkenheid

Dankzij de Wet Toezicht Kredietunies uit 2016 mogen Kredietunies tot 10 miljoen euro spaargeld beheren. Daarbij moeten alle (ex-)ondernemers lid worden van de coöperatieve vereniging en wordt er jaarlijks een ledenvergadering gehouden. Om de vereniging goed te beheren wordt het bestuur gevormd door ervaren financiële ondernemers, die hun sporen verdiend hebben in de financiële wereld. Van den Berg: “Deze mensen hebben gemeen dat ze op basis van betrouwbaarheid, duidelijkheid, meesterschap en betrokkenheid hun steentje willen bijdragen aan de economie en het succes van de Kredietunie.”

Ten Voorde benadrukt: “We zijn overtuigd van het nut en de toegevoegde waarde van de Kredietunie. We willen (ex-)ondernemers een mooi en stabiel rendement bieden op hun spaargeld, en ondernemers met behoefte aan een vastgoedfinanciering een goed alternatief bieden. Zo houden we het rendement in onze regio en stimuleren we samen de economie.”

Belangstelling voor meer rendement of een vastgoedfinanciering? Kijk op www.kredietunievastgoedoost.nl en neem contact op.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: