Kennisplatform voor Oost Nederland

Nieuwe verspuitbare minerale lijmmortel voor steenstrips versnelt fabrieksmatig bouwen

Geplaatst op 18 oktober 2021
Nieuwe verspuitbare minerale lijmmortel voor steenstrips versnelt fabrieksmatig bouwen

Er is een grote behoefte aan betaalbare woningen die snel gebouwd worden. Daarnaast zijn er veel woningen die op korte termijn moeten worden gerenoveerd om aan de milieueisen te voldoen. Fabrieksmatige bouw is dé oplossing voor de huidige problemen en uitdagingen in de bouw. Alsecco, producent en leverancier van gevelisolatie en gevelafwerkingen, heeft ingespeeld op deze behoefte door als eerste partij in de markt een verspuitbare minerale lijmmortel voor steenstrips te introduceren, waardoor het prefab bouwproces nog sneller kan.

De lijmmortel

Armatop Boost 2C is een twee-componenten minerale lijmmortel met een gestuurde afbindtijd voor zowel minerale als keramische steenstrips. Omdat het product uit twee componenten bestaat kun je door een specifieke samenstelling de afbindtijd sturen. Je kunt namelijk door middel van het meer of minder toevoegen van een van de componenten, de afbindtijd verlengen of verkorten. Dit is essentieel in verband met de handelingen en routing in het assemblageproces. Een voordeel bij minerale steenstrips is verder dat je niet hoeft na te voegen, wat veel tijd scheelt in het applicatieproces. De verspuitbare lijmmortel is hiermee uitermate geschikt voor het gerobotiseerd aanbrengen van steenstrips, waardoor razendsnel een enorm aantal steenstrips per dag kan worden aangebracht in tegenstelling tot handmatig aanbrengen.  

Toekomst van prefab 

Uit recent onderzoek van Bouwwereld onder haar lezers werd nog extra duidelijk dat fabrieksmatig bouwen de toekomst heeft. Ruim 88% van de lezers is die mening toegedaan. 49% is van mening dat fabrieksmatige bouw de oplossing is voor het huidige woningtekort en 39% ziet het als de beste manier om op een duurzame en circulaire manier te bouwen. De meest aangevoerde reden om het bouwproces te verplaatsen van de bouwplaats naar de fabriek is om het woningtekort aan te pakken. Maar ook het gebrek aan vakmensen en toenemende huizenprijzen. Daarnaast zorgt prefab bouw, onder geconditioneerde omstandigheden, doorgaans voor een hogere kwaliteit en dus een langere levensduur.

Ervaring tot nu toe

Al langere tijd proefde Alsecco een behoefte in de markt voor een verspuitbare lijmmortel voor zowel minerale als keramische steenstrips. Deze vraag werd neergelegd bij moederbedrijf DAW in Duitsland. Door goed te luisteren naar de specifieke wensen uit de markt en regelmatig af te stemmen met de R&D-afdeling in Duitsland ontstond Armatop Boost 2C. Inmiddels zijn er al enkele gevels in versneld tempo de fabriek uitgerold. De nieuwe lijmmortel biedt interessante perspectieven voor prefab bouwers die nog handmatig steenstrips verlijmen en aanbrengen. Alsecco is trots om op deze manier haar steentje bij te dragen aan de innovatie binnen de prefab bouwwereld.

Nog even alle belangrijke elementen op een rij:

  • Tweecomponentenmassa volgens DIN EN 15824
  • Gestuurde afbindtijd
  • Uitstekend machinaal verwerkbaar
  • Geschikt voor minerale én keramische steenstrips
  • Navoegen niet nodig
  • Zeer goede hechting
  • Zeer waterafstotend
  • Zeer flexibel en scheurvast
  • Waterdampdoorlatend

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: