Kennisplatform voor Oost Nederland

Nijwa Zero plaveit weg naar emissievrij wagenpark en infrastructuur

Geplaatst op 6 juni 2023
Nijwa Zero plaveit weg naar emissievrij wagenpark en infrastructuur

Ook het wagenpark van bedrijven ontkomt niet aan verduurzaming. Fabrikanten van vrachtwagens en bestelbussen bieden al full-electric voertuigen aan. Nijwa, de dealer van de merken Volvo en Renault Trucks in Overijssel, Groningen en Drenthe gaat mee in deze ontwikkeling en heeft daarvoor zelfs een aparte bv opgericht: Nijwa Zero. Deze start-up binnen Nijwa plaveit samen met haar klanten de weg naar een emissievrij wagenpark en bijbehorende laadinfrastructuur.

Jeroen Vaessen en Wijnand Derkman zijn bij Nijwa Zero respectievelijk de algemene en technische kartrekker van deze onderneming. Twee jaar geleden zag Nijwa Zero het levenslicht en sindsdien hebben beide initiatiefnemers de piketpaaltjes geslagen door veel klanten van Nijwa te bezoeken en hun behoeftes op het gebied van emissievrij transport te inventariseren. “Bij bedrijven met vrachtwagentransport leven vooral vragen over de actieradius en laadcapaciteit van de vrachtwagen in combinatie met de prijs en waar die trucks opgeladen kunnen worden. Klanten met bestelbussen hebben, naast de vragen over actieradius, vooral de behoefte dat een elektrische bus prijsconcurrerend is met een dieselvoertuig en wat eventuele subsidiemogelijkheden zijn. Op basis daarvan zijn we naast onze twee huismerken ook dealer geworden van het merk Maxus. Dit is één van de topmerken op het gebied van elektrische bedrijfsbussen. Grote actieradius, veel laadvermogen, een trekhaak mogelijk en een goede prijs/kwaliteitverhouding.”

Niet alleen voertuig verduurzamen

Vaessen en Derkman benadrukken dat Nijwa Zero niet alleen klanten adviseren en ondersteunen bij de aanschaf van elektrische voertuigen, maar het totale plaatje willen uitwerken. Hoe zit het bijvoorbeeld met de huidige elektriciteitsaansluiting van bedrijven; is dat voldoende voor het opladen van elektrische trucks en bedrijfswagens zonder dat pand en machines ‘plat’ komen te liggen. Nijwa Zero denkt graag met haar klanten mee of op hun bedrijfsterrein genoeg stroomcapaciteit is om de (toekomstige) elektrische bedrijfswagens op te laden. Dit doet Nijwa Zero met haar ‘Energiescan’. Klanten krijgen dan onder andere inzicht in de mogelijkheden van huidige energieaansluiting in combinatie met elektrische voertuigen en welke scenario’s er mogelijk zijn voor de toekomst.  

 “Wij kiezen voor een 360 graden approach”, zegt Vaessen, “omdat we bij Nijwa Zero de kennis en kunde aan boord hebben voor de aanschaf, inrichting en beheer en onderhoud van een emissievrij wagenpark. Bedrijven kunnen bij ons stap voor stap toewerken naar verduurzaming van het bedrijfstransport. Wellicht is de overgang naar full-electric nog een brug te ver. Verduurzamen kan ook door over te stappen naar fossielvrije en hernieuwbare brandstoffen zoals HVO-diesel.  Dit levert al een CO2-reductie op van 90%.”

Luisteren naar de klant

Elektrische trucks en bedrijfsbussen zijn voor zeer veel bedrijven nieuw. Vaessen en Derkman zijn zich er goed van bewust dat ze vooral naar de behoeften en mogelijkheden van klanten moeten luisteren. “We moeten van elkaar leren en elkaar verder helpen. We bieden geen kant-en-klaar pakket aan. Voor elke individuele klant is het een kwestie van maatwerk.”

Nijwa Zero heeft al enkele aansprekende concrete projecten uitgevoerd. Zo heeft bijvoorbeeld Vitens 24 elektrische bussen van Maxus aangeschaft en ook onder meer transportbedrijven, koeriers en woningcorporaties zijn verder geholpen in het verduurzamen van hun wagenpark. “Bij sommige klanten bieden we een complete dienstverlening aan en anderen leveren we alleen de voertuigen. Die weten al waar Abraham de mosterd haalt”, zegt Derkman.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: