Kennisplatform voor Oost Nederland

Olbecon betonconstructies: Een holistische kijk op bouwen

Geplaatst op 19 oktober 2021
Olbecon Betonconstructies: Een holistische kijk op bouwen

De bouwsector verandert en heeft te maken met duurzaamheid, circulariteit, vereenvoudigde, efficiëntere processen en een tekort aan vakmensen. Olbecon Betonconstructies uit Lochem zet zijn kennis, netwerk en ervaring in en maakt impact met duurzame totaalsystemen. Hiermee is het mogelijk om ook op kleine schaal in te spelen op de ontwikkelingen in de bouw.

De wereld een stukje mooier maken met een wendbare, menswaardige en duurzame bouwsector. Vanuit die missie werkt Johan Oltvoort, directeur-eigenaar van Olbecon. De betonspecialist levert diverse systeemvloeren, prefab betonnen wanden en prefab kolommen. Sinds vorig jaar juli is het bedrijf gevestigd op kantorenpark Stijgoord in Lochem. Het pand is een technisch hoogstandje en straalt uit waar Olbecon voor staat en wat het bedrijf kan met beton.

“In het hoofdzakelijk met prefab gebouwde pand hebben we de warmte-accumulerende eigenschap van beton volledig benut”, vertelt Johan Oltvoort zichtbaar trots. “De betonwanden, begane grondvloer en het betondak hebben een hoge warmteweerstand waardoor thermisch verlies minimaal is. De betonconstructie is thermisch actief gemaakt voor verwarming en koeling. Er is gebruik gemaakt van een warmtepomp met een bron op negentig meter diepte en zonnepanelen.”

Vraag en aanbod koppelen

Olbecon is erop gericht het klanten makkelijk te maken. De productonafhankelijk leverancier verkort de lijnen tussen productie en afnemer. De kracht van het bedrijf is dat het partijen aan elkaar koppelt voor de beste klant- en projectoplossing. “Aannemers beschikken met ons over één contactpersoon voor, advies, prijsvorming, het reken- en tekenwerk én het leveren van wanden en vloeren”, aldus Johan Oltvoort. “Het hele traject van advies en engineering tot en met logistiek hebben we in eigen hand, waardoor faalkosten verminderen en we snel kunnen leveren.”
Aannemers kunnen bij Olbecon terecht voor een enkele vloer of wand, maar steeds meer ontwikkelt het bedrijf oplossingen gericht op prefabricage en industrialisatie in de bouw. Geïntegreerde oplossingen, waarin leidingen voor koeling en verwarming, ventilatie, riolering, water en elektra van tevoren in de wand of vloer zijn aangebracht. “Hiermee spelen we in op de ontwikkelingen in de sector als het tekort aan handjes en duurzaamheid.”

Woningbouwcasco’s

Om kleinere aannemers en projecten te laten profiteren van de voordelen van industrialisatie en prefab bouwen, ontwikkelt het zusje van Olbecon complete betoncasco’s onder de naam OLCAS. “We willen prefab-bouw voor elke woning mogelijk maken, ook op kleine schaal. Naast betoncasco’s voor vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen hebben we het Bloqz-concept geïntroduceerd, een soort bouwconcept waarin beton en installatie op voorhand in de vloeren en wanden zijn verwerkt.”
Het Bloqz-concept is circulair, energiezuinig, snel te plaatsen, efficiënt en betaalbaar. Aan de Leichelweg in Lochem heeft Olbecon twee modelwoningen gebouwd die te bezichtigen zijn. “Eén is compleet ingericht en biedt de mogelijkheid de woning te beleven. In de andere is alle techniek zichtbaar. Deze woning gebruiken we om te testen en door te ontwikkelen. Het model is standaard, met enkele opties in de uitstraling en de warmtepomp. Net als in de automotive!”

Goed werkgeverschap

Alles wat Olbecon doet, moet dan ook een win-winsituatie opleveren en goed voor mens, maatschappij en economie zijn. Het bedrijf is onder andere aangesloten bij Stichting Present, betrokken bij het onderwijs en gericht op goed werkgeverschap. “We staan voor een nieuw tijdperk, voor een menswaardige, wendbare bouwsector. Daar hoort ook bij dat je investeert in je medewerkers. We bieden een prettige werkomgeving, hebben een open werksfeer zonder hiërarchie en zijn gericht op kwaliteit en een plezierige, coöperatieve samenwerkingen. Want als je mensen met plezier werken, dan kun je bouwen als bedrijf!”

Quotes:

“We willen prefabbouw voor elke woning mogelijk maken, ook op kleine schaal.
“We staan voor een nieuw tijdperk, voor een menswaardige, wendbare bouwsector.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: