Kennisplatform voor Oost Nederland

Onbenut potentieel als oplossing voor arbeidsmarkt

Geplaatst op 7 oktober 2022
Onbenut potentieel als oplossing voor arbeidsmarkt

Onbenut potentieel als oplossing voor arbeidsmarkt Gebruikmaken van onbenut arbeidspotentieel. Anders kijken, werven en selecteren, opleiden voor de toekomst. Dit was de boodschap van de interactieve kennissessie van de provincie Gelderland en Olympia op 29 september jongstleden in Lichtenvoorde. Zo’n 40 bedrijven en opleiders in de transport en logistiek kregen inzicht in kansen voor de arbeidsmarkt en werden geïnspireerd door concrete voorbeelden en resultaten van succesvolle (leerwerk)trajecten.

Vraag en aanbod sluiten niet aan op de arbeidsmarkt, waardoor een krapte is in elke sector. Veertig procent van de bedrijven heeft problemen met de bedrijfsvoering vanwege een tekort aan mensen. Landelijk zijn 144 vacatures per 100 werklozen. Toch kent Gelderland een onbenut arbeidspotentieel van 16%. Mensen die wel willen werken, maar om diverse redenen geen werk krijgen of hun droombaan niet kunnen realiseren. De provincie Gelderland stimuleert, verbindt en ondersteunt ontwikkelingen en samenwerkingen tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt, zo vertelt Willem Huntink, programmamanager circulaire economie. Initiatieven voor bij- en omscholing, het benutten van talent en goed werkgeverschap. Zo wordt met het Gelrepact meer samengewerkt om arbeidstekorten sneller en beter aan te pakken.

Andere doelgroepen mobiliseren

Vergrijzing, een toenemend aantal mensen dat parttime werkt, een stijgende participatie, afnemende mobiliteit en verandering van de waarde van werk zijn een aantal oorzaken van de krapte op de arbeidsmarkt. De oplossing ligt in het mobiliseren van andere doelgroepen, zo stelt Steven Gudde, directeur impact & arbeidsmarkt bij Olympia. “Werkenden die meer willen werken, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of ouderen. Ook liggen er kansen in het selecteren van mensen op skills, op waarden die de doelgroep belangrijk vindt. Kijk naar wat iemand wil doen en niet naar wat iemand gedaan heeft en leidt mensen op voor de toekomst. Door af te stappen van wat je altijd deed, de andere kant op te kijken en in kleine stappen te experimenteren, kun je de wind mee hebben.”

Leerwerktraject chauffeurs

Leerwerktrajecten zijn een oplossing voor de schaarste in de arbeidsmarkt. Scholing van werk naar werk. Bas te Velthuis, specialist opleiden bij Olympia liet een aantal succesverhalen zien. Mensen die hun droom zijn gevolgd en een switch gemaakt hebben naar een baan als chauffeur. “We werken hiervoor samen met regionale opleiders en selecteren op vaardigheden en motivatie. We kijken naar wat iemand wil en kan en waar hij of zij gelukkig van wordt. En alles wat je aandacht geeft, groeit!”

De inspiratiesessie ‘Hoe ontsluit ik onbenut talent?’ is opgenomen. De opname komt online beschikbaar. Heeft u interesse? Stuur dan een e-mail naar: j.schutten@olympia.nl

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: