Kennisplatform voor Oost Nederland

Ondanks dalende WW blijven jongeren in Overijssel en Gelderland Noord kwetsbaar op arbeidsmarkt

Geplaatst op 15 december 2022
Ondanks dalende WW blijven jongeren in Overijssel en Gelderland Noord kwetsbaar op arbeidsmarkt

In de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord nam het aantal WW-uitkeringen in november verder af. De sombere economische verwachtingen zijn daarmee nog niet terug te zien in de WW-ontwikkeling. Ook onder jongeren daalde de WW verder. Jongeren merken vaak als eerste de gevolgen van economische schommelingen. Zij hebben meestal een flexibel contract; in de drie regio’s geldt dat voor meer dan drie op de vier jongeren. Bovendien werken ze veelal in conjunctuurgevoelige sectoren als horeca en detailhandel.

Ook in november dalen WW-uitkeringen Stedendriehoek en Noordwest Veluwe verder
Eind november 2022 verstrekte UWV 4.251 WW-uitkeringen in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 3,3% (-144 uitkeringen). Dit is iets meer dan de landelijke afname van 3,1%. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen eveneens lager. De regionale daling is 1.502 uitkeringen (-26,1%). Deze afname is ook iets groter dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-23,4%).

Verdere afname Twentse WW-uitkeringen in november
Eind november 2022 verstrekte UWV 4.914 WW-uitkeringen in Twente. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 3,6% (-182 uitkeringen). Dit is iets meer dan de landelijke afname van 3,1%. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen eveneens lager. De daling in Twente is 21,3%, oftewel 1.328 uitkeringen. Deze afname is iets kleiner dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-23,4%).

WW-uitkeringen in Regio Zwolle dalen verder in november
Eind november 2022 verstrekte UWV 4.000 WW-uitkeringen in Regio Zwolle. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 3,4% (-139 uitkeringen). Dit is iets meer dan de landelijke afname van 3,1%. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen eveneens lager. De daling in Regio Zwolle is 20,6%, oftewel 1.035 uitkeringen. Deze afname is iets kleiner dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-23,4%).

Jongeren bewegen mee op golven van economie en arbeidsmarkt
De personeelstekorten op de arbeidsmarkt in Overijssel en Gelderland Noord zijn historisch groot, ondanks twee jaar corona en de huidige onzekere economische situatie. Voor werkzoekenden betekenen personeelstekorten meer en betere kansen op werk. Dat geldt zeker voor jongeren die werk zoeken. Dit blijkt uit de Basiscijfers Jeugd die SBB en UWV onlangs publiceerden. Jongeren merkten in sterke mate de gevolgen van de coronacrisis, maar profiteerden ook als eersten van het sterke herstel van de economie en arbeidsmarkt.

Saskia Grit, arbeidsmarktadviseur bij UWV: “We zien keer op keer dat jongeren kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt. Tijdens crises worden jongeren over het algemeen harder geraakt en komen sneller zonder werk. Daarom is het extra belangrijk dat zij aansluiting vinden en houden op de arbeidsmarkt. Ze kunnen hun positie versterken door een studie te kiezen waar veel vraag naar is en blijft. Partners in de regio’s begeleiden jongeren naar vervolgonderwijs of werk, om hen perspectief te bieden en jeugdwerkloosheid te beperken.”

Door ontwikkelingen zoals de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie groeit het aantal banen nu minder hard. Jongeren zijn kwetsbaar voor deze schommelingen in de conjunctuur. Als het economisch minder goed gaat, verliezen jongeren vaak als eerste hun baan. Dit komt doordat ze meestal een flexibel contract hebben: in Nederland heeft 78% van de werknemers in de leeftijd tot 27 jaar een tijdelijk, oproep- of uitzendcontract. In de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord loopt dat percentage uiteen van 75% in Regio Zwolle tot 77% in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe en 78% in Twente. Bovendien werken veel jongeren in de horeca, detailhandel en via uitzendbureaus. Deze sectoren zijn gevoelig voor economische ontwikkelingen en werden zwaar getroffen door de coronacrisis. Daar staat wel tegenover dat zodra de economie opleeft, jongeren veelal ook weer als eerste worden aangenomen.

De dynamiek van jongeren op de arbeidsmarkt zien we terug in de WW-cijfers. Het aantal WW-uitkeringen in de leeftijdscategorie tot 27 jaar in Overijssel daalde in november met 4% naar 741 uitkeringen. Ten opzichte van november 2019, dus voordat de coronacrisis begon, is er zelfs sprake van een daling van 26%. De WW onder jongeren nam na de corona-uitbraak begin 2020 sterk toe, om vervolgens met het herstel van de economie weer snel af te nemen. Verder zijn er jaarlijks terugkerende patronen in de WW. Dit komt onder andere door het beëindigen van jaarcontracten rond de jaarwisseling en op- en neergaande patronen door seizoenswerk in bijvoorbeeld de landbouw, bouw en horeca. Meer informatie over de arbeidsmarkt vindt u op https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie/

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: