Kennisplatform voor Oost Nederland

PEF Technologies uit Enschede zet volgende stap in ontwikkeling

Geplaatst op 5 april 2023
PEF Technologies uit Enschede zet volgende stap in ontwikkeling

Met pasteurisatie is het mogelijk om vloeistoffen zoals zuivel en vruchtensap minder snel te laten bederven. Om dat voor elkaar te krijgen moeten de vloeistoffen kortstondig tot hoge temperatuur worden verwarmd, waardoor de schadelijke bacteriën worden gedood. Een nadeel hiervan is ook dat door verhitting de smaak verandert en het product aan voedingswaarde verliest. Dit verwarmen kost veel en kostbare energie. De huidige conserveringsmethode is dus niet optimaal, veel voedselproducenten zijn daarom op zoek naar een alternatief.

  • PEF Technologies B.V. ontwikkelt een vernieuwende technologie die met lagere temperaturen vloeistoffen kan conserveren, zonder verlies van smaak, kleur en voedingswaarde.
  • De techniek gebruikt bovendien tot 50% minder energie dan de huidige methode van pasteurisatie.
  • Energiefonds Overijssel, Oost NL (vanuit Innovatiefonds Overijssel) en Icos Capital investeren samen €1,5 miljoen in de verdere ontwikkeling van de technologie en marktintroductie van PEF Technologies.
  • Goede eerste resultaten met melk, technologie is ook toepasbaar in andere vloeistoffen zoals sappen.

NanoPEF PEF Technologies heeft hiervoor een alternatief gevonden in de vorm van ‘nano-PEF’ (nanosecond Pulsed Electric Fields). Met die oplossing is melk van een maand oud is nog even lekker en gezond als op de dag dat de koe werd gemolken Yulia Mitko, Director Operations bij PEF Technologies legt uit: “We hebben een machine ontwikkeld die een elektrische pulse van een zeer hoge intensiteit voor een extreem korte duur – nanoseconden – door producten kan sturen. Daarmee doden we de bacteriën in bijvoorbeeld melk. De verwerkings-temperatuur komt daarbij niet boven de 65 graden uit.” De technologie is uniek vanwege de lengte van de pulse, slechts nanoseconden. PEF Technologies maakt als eerste bedrijf voor haar technologie gebruik van nanoPEF.

Eerste resultaten en toekomst

Met de investeringen wil PEF haar technologie verder ontwikkelen. Hiervoor is een verdere opbouw en uitbreiding van de organisatie nodig. Mitko: “De afgelopen jaren hebben we veel positieve testen uitgevoerd met voedselproducenten uit verschillende sectoren. Ons doel is echter het meest gecompliceerde product: melk. Naast pasteurisatie zijn er verschillende andere alternatieve conserveringstechnologieën, maar geen enkele is volledig geschikt voor melkverwerking, zonder de functionaliteit van waardevolle eiwitten in gevaar te brengen. De eerste testen van met nanoPEF behandelde melk waren veelbelovend, we valideren onze technologie daarom nu bij een grote zuivelproducent in Nederland.” Met de investering wordt een maatschappelijk rendement behaald van tot 50% besparing in te gebruiken energie. Daarbij worden er hiermee ± 15 fulltimebanen gecreëerd in de provincie.

€1,5 miljoen aan investeringen

In de zomer van 2022 investeerden Energiefonds Overijssel, Icos Capital en Oost NL voor het eerst in PEF Technologies. Daar is nu een vervolg op gekomen met deze investeringsronde. Radboud Dood, Investment Manager bij Energiefonds Overijssel zegt hierover: “Met deze investering benadrukken we ons vertrouwen in de nanoPEF-conservering als een ‘game changing’ duurzame technologie voor de voedingsindustrie. Het team van PEF Technologies is volledig toegewijd aan de uitvoering van het plan om van nanoPEF de volgende pasteurisatiestandaard te maken, met als resultaat voedsel met een betere smaak, betere kwaliteit en in een beter milieu.”

Carl Heijne, teammanger Food bij Oost NL vult aan: “PEF Technologies heeft een unieke techniek ontwikkeld die leidt tot verbetering van de kwaliteit van voeding, veiligere voeding en duurzamere productie. Diemaatschappelijk impact maakt het, naast de grote potentiële markt, tot een business case die goed bij ons past.” Oost NL investeert vanuit Innovatiefonds Overijssel, een fonds van de provincie Overijssel.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: