Pentair: Slimme, duurzame oplossingen voor de waterwereld

16 januari 2020 Economie

De projecten en producten van de Winterswijkse vestiging van Pentair, marktleider in watertechnologie en brandblustechniek, kenmerken zich door een grote mate van innovatie. Voor elk specifiek probleem levert de koploper in de waterwereld doordachte maatwerkoplossingen. Regelmatig ontstaan ook nieuwe producten waarbij het rendement en duurzame ontwikkeling van maatschappij en milieu centraal staan. “Nederland is onze technische kweekvijver.”

Pentair in Winterswijk ontwerpt, ontwikkelt en produceert slimme, duurzame pompoplossingen onder de merknaam Pentair Fairbanks Nijhuis voor de offshore, scheepvaart, industrie en pompen voor gemalen, energiecentrales, afvalwaterzuiverings-, drinkwater- en brandblusinstallaties. “Onze oplossingen zijn volledig afgestemd op de individuele wensen van de klant en worden turnkey opgeleverd”, vertelt algemeen directeur Gerard Scholten. “Dat doen wij met een sterke focus op R&D en engineering en vanuit een zeer lean ingerichte organisatie. Onze uiterst bekwame engineers verdiepen zich volledig in elk specifiek probleem en we leggen de lat hoog als het gaat om het hydraulisch ontwerp van de pomp. Vanuit Winterswijk en de vier servicevestigingen bieden we opdrachtgevers een totaalpakket. Dat betekent dat we ook op locatie de installatie en inbedrijfstelling van complete pompsystemen en pompkamers verzorgen en pompen van alle fabricaten reviseren en onderhouden. Naast maatwerkoplossingen leveren we nationaal en internationaal ook standaardpompsets voor sprinklerinstallaties aan grote logistieke centra, hotels en fabrieken én bijzondere projecten, zoals de Eiffeltoren.”

Familiale cultuur
Als onderdeel van een beursgenoteerd Amerikaans bedrijf kan de Winterswijkse vestiging van Pentair wereldwijd gebruikmaken van kennis, technieken, producten en het internationale netwerk van andere Pentair-vestigingen. De familiecultuur is in Winterswijk echter nog steeds aanwezig. Gerard Scholten: “We opereren zelfstandig, vanuit de Achterhoekse mentaliteit, werken intensief samen en leren van elkaar. Bovendien hebben we alles in eigen huis. Van R&D, engineering tot en met assemblage en testfaciliteiten én we hebben een eigen gieterij.”

Baanbrekende oplossingen
De multinational kan bogen op meer dan 115 jaar kennis en ervaring en is in al die jaren als koploper in innovatie en nieuwe technologieën altijd baanbrekend geweest. Na de omkeerbare ballastpomp, de visvriendelijke pomp en turbine, heeft Pentair ook een getijdenturbine ontwikkeld die energie op kan wekken én visvriendelijk is. Een unieke combinatie die mooie kansen biedt.
“We staan in het Guinness Book of Records met de ontwikkeling en installatie van twee propellerpompen met een enorme capaciteit voor Gemaal IJmuiden. Maar met onze kennis bouwen we ook bestaande pompen om tot visvriendelijke systemen. Zo hebben we de pompen van het monumentale gemaal Lely in Medemblik voorzien van nieuwe en visvriendelijke waaiers. Inzichten die we hebben opgedaan bij eerder opgeleverde installaties, verwerken we waar mogelijk in nieuwe oplossingen. Onze nieuwste innovatie is een speciale rioolwaaier voor het oplossen van verstoppingsproblemen door vezelhoudende doekjes in pompen van rioolgemalen en zuiveringsinstallaties. Nederland is voor ons een kweekvijver voor techniek. Wat we hier ontwikkelen en testen, rollen we vervolgens wereldwijd uit.”