Kennisplatform voor Oost Nederland

Perron038: de zoektocht naar technisch talent

Geplaatst op 18 oktober 2021
Perron038: de zoektocht naar technisch talent

Van career events tot aan LinkedIn of TikTok. Technische bedrijven halen alles uit de kast om (jonge) mensen te werven voor stages en startersfuncties. De vraag is groot, het aanbod is schaars. Een groep bedrijven in Oost-Nederland – verenigd in innovatiecentrum Perron038 – kiest ervoor om in plaats van elkaar te beconcurreren, gezamenlijk op te trekken in de werving van jong talent.

Overtuiging en transparantie zijn de sleutelwoorden van de samenwerking, aldus Bianca de Vries (AWL-Techniek), Raymond van den Brink (TRICAS) en Freddy Wennemars (Tembo). Freddy: “Het fundament van je eigen bedrijf moet goed zijn. Je moet ervan overtuigd zijn dat mensen bij jou willen werken. Vanuit die basis werken we samen met de andere bedrijven aan een hoger doel.”

Gezamenlijk doel

Dat doel is duidelijk: jonge mensen (blijven) enthousiasmeren voor het werken in de technische sector in Oost-Nederland. Bianca: “Onze grootste uitdaging is de krappe arbeidsmarkt. Ook hebben we te maken met een afwachtende beroepsbevolking. Onzekerheden zoals Covid-19 laten mensen twijfelen of ze zich willen bewegen op de arbeidsmarkt. Een sterk en onderscheidend werkgeversmerk is daarom essentieel.”

Inspirerende locatie

“Wij werven veel via mond-tot-mond reclame”, vertelt Raymond. “Maar we merken dat dit niet meer toereikend is. Onze fysieke aanwezigheid op een inspirerende doorstroomlocatie als Perron038 maakt dat meer mensen ons bedrijf leren kennen.” De aangesloten bedrijven hebben elk hun eigen disciplines, wat zorgt voor kruisbestuiving. Raymond: “Studenten, maar ook medewerkers, krijgen bij meerdere bedrijven een kijkje in de keuken. Dat spreekt aan en maakt ons als bedrijf interessanter voor een stage of functie.” 

Trainen van soft skills

Ook in de begeleiding van (jong) talent biedt de samenwerking mogelijkheden. Binnen Perron038 worden diverse trainingen georganiseerd waar alle stagiairs aan deel kunnen nemen. Bianca: “Studenten hebben een theoretische basis, maar weten vaak nog niet hoe het er in een bedrijf aan toe gaat. Bijvoorbeeld op het gebied van soft skills. Naast dat het efficiënt is dit samen op te pakken, weet je ook wat je binnenhaalt als je een stagiair hebt die al eerder op Perron038 actief is geweest.”

Vissen in dezelfde vijver

Is samenwerken spannend, wanneer je ‘vist in dezelfde vijver’? Freddy: “Als je het spannend vindt, dan heb je intern wat te doen. Je moet ervan overtuigd zijn dat mensen bij jou willen werken en dat uitstralen.” Dat beaamt Bianca: “Het is een mindset: in een open innovatiecentrum als Perron038 houd je niet alles voor jezelf. Maar het is wel je eigen verantwoordelijkheid om je werkgeverschap, identiteit en ontwikkelmogelijkheden goed neer te zetten.” Raymond: “En de omgeving die we hier hebben, inspirerend en met veel nieuwe technologieën voorhanden, kan de reden zijn voor een kandidaat om bij een van ons te komen. Ook biedt het op lange termijn meer mogelijkheden: bijvoorbeeld wanneer iemand door wil groeien naar een functie die niet bij ons, maar wel bij een van de partners beschikbaar is.”

Over Perron038

Perron038 is een innovatiecentrum voor de maakindustrie in Oost-Nederland. In het open innovatiecentrum in Zwolle werken bedrijven en onderwijs samen aan de toekomst van de high tech maakindustrie.

Samenwerking in de praktijk: Masterclass Projectmanagement voor Technici

Binnen Perron038 hebben een aantal partnerbedrijven samen met Hogeschool Windesheim een mini-masterclass projectmanagement voor technici ontwikkeld. Voor de pilot – die in september start – is door de bedrijven zelf input en kennis geleverd, om een programma te realiseren dat daadwerkelijk aansluit bij de behoefte bij technische bedrijven.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: