Kennisplatform voor Oost Nederland

Reststromen uitwisselen: winst voor iedereen

Geplaatst op 14 oktober 2020

Brandwerende kleding als isolatiemateriaal in gebouwen, pallets die een tweede leven krijgen als tuinmeubilair: wat doe jij met grondstoffen of materialen die over zijn na een productieproces? Of sta je ervoor open om reststromen te gebruiken in jouw bedrijf? Het netwerk voor circulair ondernemen Oost-Nederland, CIRCLES, organiseert met regelmaat workshops waarin vraag een aanbod van nevenstromen en andere hulpbronnen bij elkaar worden gebracht.

Ben je benieuwd naar de kansen die het uitwisselen van grondstoffen, energie of andere innovatieve ideeën met bedrijven in andere sectoren biedt? Neem dan deel aan een van deze interactieve Symbiose tracks voor MKB bedrijven in Gelderland.

Met wie match jij?
Symbiose tracks is een programma waarbij gebruikgemaakt wordt van een nieuwe methode om innovatie in de industrie te versnellen. De aanpak blinkt uit in eenvoud en gaat helemaal back to basics: breng zoveel mogelijk bedrijven uit alle sectoren in quick-win workshops bij elkaar. Laat hen in een razend tempo zo veel mogelijk informatie uitwisselen over grondstoffen, afvalstoffen, energie en andere innovatieve ideeën. Dat levert verrassende nieuwe samenwerkingsvormen tussen bedrijven op. Maar niet alleen tussen bedrijven, ook kunnen er interessante matches ontstaan tussen bijvoorbeeld een groot ziekenhuis en een bedrijf. Ook de kennisinstellingen worden ingeschakeld om aanvullend onderzoek uit te voeren.

Wat ga je concreet doen?
Tijdens de workshop wissel je in vier uur tijd zoveel mogelijk informatie uit. Begeleiders bundelen begeleiders vraag, aanbod en kennis van nevenstromen en alle andere hulpbronnen die de deelnemende bedrijven zoeken en/of juist beschikbaar hebben. Daarna kan er een match ontstaan die voor alle partijen win/win situaties oplevert. Deze uitwisseling van kennis vindt in een aantal ronden plaats.

Na de workshop krijgt elke deelnemer een rapport waarin staat welke verbindingen mogelijk interessant zijn voor het bedrijf. Ook voeren de begeleiders de gegevens in in een vertrouwelijke database. Naarmate de database verder gevuld is, kunnen ook op latere tijdstippen nog matches naar boven komen.

Tot slot kun je gebruikmaken van ondersteuning en begeleiding bij het eventuele vervolgtraject om tot implementatie van nieuwe activiteiten en samenwerking over te gaan.

Circulair ondernemen in Oost-Nederland
Wil je werk maken van circulaire economie? Neem contact met een van de deskundige accountmanagers van CIRCLES, het platform voor circulair ondernemen in Oost-Nederland. Ze informeren je over innoveren, aanbesteden of ketensamenwerking en verbinden je indien nodig met een specialist of een van de CIRCLES-partners.

Bij het CIRCLES-netwerk zijn uiteenlopende organisaties aangesloten. Samen hebben ze enorm veel kennis en ervaring, die ze beschikbaar stellen aan derden. Partners zijn onder andere overheden, kennisinstellingen, brancheverenigingen, ondernemersorganisaties en natuur- en milieuorganisaties. Het netwerk staat open voor nieuwe partnerships.

VNO-NCW Midden en Stichting Kiemt zijn initiatiefnemers van CIRCLES. Provincies Gelderland en Overijssel dragen financieel bij.

Ga naar CIRCLES.nu en bekijk op welke wijze je gebruik kunt maken van het aanbod van CIRCLES.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: