Kennisplatform voor Oost Nederland

Schilderij Constable voor het eerst te zien tijdens nieuwe collectietentoonstelling

Geplaatst op 24 maart 2021
Schilderij Constable voor het eerst te zien tijdens nieuwe collectietentoonstelling

Wanneer de deuren van de musea weer open mogen presenteert Rijksmuseum Twenthe de collectietentoonstelling Na de jacht! waarin we de balans opmaken van tien jaar verzamelen. Hoogtepunt van de tentoonstelling is het nieuw verworven werk Gezicht op Hampstead Heath: Child’s Hill, met in de verte Harrow, uit 1824 van de beroemde Engelse landschapsschilder John Constable. De tentoonstelling Na de jacht! is de eerste gelegenheid waarop het publiek kan kennis maken met dit voor Nederland unieke schilderij dat het museum heeft kunnen aankopen met bijzonder genereuze steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Themafonds 19de-eeuwse schilderkunst, haar Fonds Leppink-Postuma en haar BankGiro Loterij Aankoopfonds), het Mondriaan Fonds en het Nationaal Aankoopfonds van het Ministerie van OCW.

Bewondering voor de Hollandse meesters

Voor Rijksmuseum Twenthe stond de verwerving van een werk van Constable hoog op het verlanglijstje. Constable keek met grote bewondering naar Hollandse meesters als Jacob van Ruisdael, van wie RMT verschillende werken in de collectie heeft. Met een schilderij van Constable kan het museum, samen met het tien jaar geleden verworven schilderij van Thomas Gainsborough, het verhaal over de internationale invloed van de Hollandse landschapschilderkunst optimaal illustreren. Daarnaast vormt Constable’s landschap een prachtig ‘scharnier’ tussen de 17de-eeuwse en 19de-eeuwse landschappen in de verzameling.

Onpeilbare diepte

Constable schilderde het werk in Hampstead Heath, een landelijk gebied ten noorden van Londen waar hij woonde met vrouw en kinderen. Het is de plek waar hij begon met zijn serie gedetailleerde observaties van wolken en de daarbij behorende weerspatronen die een iconisch deel van zijn oeuvre zouden worden. In Gezicht op Hampstead Heath is niet voor niets bijna twee derde van de voorstelling gewijd aan de weergave van de wolkenpartijen tegen de namiddaghemel. Naast de voorbijtrekkende wolkenlucht maakt vooral ook de onpeilbare diepte van het uitzicht dit werk uitzonderlijk.

Collectie Nederland

Met de Londense kunsthandelaar Simon C. Dickinson is, tot tevredenheid van beide partijen, een minnelijke schikking op vertrouwelijke condities bereikt aangaande de aankoop van het schilderij. Met deze schikking wordt de collectie van Rijksmuseum Twenthe en daarmee de Collectie Nederland verrijkt met het eerste schilderij van John Constable in Nederlands publiek bezit.

Tien jaar verzamelen in 100 kunstwerken

Behalve het schilderij van Constable zijn er vele andere hoogtepunten te zien uit tien jaar verzamelen. Naast de verschillende aankopen die zijn gedaan op het gebied van de hedendaagse kunst met een bijdrage uit de Collectieprogramma’s van het Mondriaan Fonds, wordt er een greep uit de vele schenkingen getoond. Kunstenaars van wie Rijksmuseum Twenthe in de afgelopen tien jaar werk heeft verworven en die in de tentoonstelling te zien zijn, zijn onder anderen Thomas Gainsborough, Gerard van Nijmegen, Silvia B., Peter Zegveld, Christiaan Zwanikken, Bernard Heesen, Melanie Bonajo, Renie Spoelstra, Emmy Bergsma en Armando. Onderdeel van de ‘tentoonstellingsroute’ zijn ook de verwervingen in andere presentaties in het museum. In totaal zijn er op zaal 100 werken te zien die in het afgelopen decennium zijn aangekocht dan wel geschonken.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie waarin wordt ingegaan op de invalshoeken en uitgangspunten die leidend waren voor de keuzes van de laatste tien jaren. Zoals het combineren en met elkaar laten resoneren van oude en nieuwe kunst, de focus op het landschap door de eeuwen heen en de aandacht voor specifieke thema’s als de ‘spelende mens’ en ‘la condition humaine’.

Afbeelding: John Constable, East Bergholt 1776 – 1837 Londen, Gezicht op Hampstead Heath: Child’s Hill, met in de verte Harrow, 1824, olieverf op doek, 59,6 x 77,4 cm, inv. 5975. Verworven met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Themafonds 19de-eeuwse schilderkunst, haar Fonds Leppink-Postuma en haar BankGiro Loterij Aankoopfonds), het Mondriaan Fonds en het Nationaal Aankoopfonds van het ministerie van OCW.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: