Kennisplatform voor Oost Nederland

Startup Visa NL Crew maakt zich op voor gerichte acquisitie in het buitenland

Geplaatst op 10 december 2021
Startup Visa NL Crew maakt zich op voor gerichte acquisitie in het buitenland

De startup-ecosystemen van Friesland, Overijssel en Groningen bundelen hun krachten om meer veelbelovende internationale startups aan te trekken. De Startup Visa NL Crew helpt talentvolle ondernemers en startups van buiten de EU met een speciaal visum om zich in de noordoostelijke regio te vestigen en uit te groeien tot een succesvol bedrijf. De internationale campagne om startups aan te trekken start in januari 2022. De Crew wil 40 nieuwe bedrijven aantrekken voor 1 augustus 2022.

Startup Visa NL is een initiatief van Founded in Friesland, Novel-T en Founded in Groningen. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om het van oorsprong Groningse programma verder uitbreiden naar Friesland en Overijssel. Het initiatief moet enerzijds leiden tot een helder en uitnodigend proces voor de startups en ook tot versterking van de innovatie- en concurrentiekracht van de regio’s en Nederland. Lusanne Tehupuring, programmamanager Startup Visa NL: “Dankzij het opschalen van dit programma zijn we in staat om vanuit meerdere regio’s onszelf te positioneren als een aantrekkelijk ecosysteem om je bedrijf te vestigen en uit te bouwen. Als Crew ondersteunen we ondernemers en zorgen we ervoor dat hij, zij of hen zich welkom en gesteund voelt en maximaal kan focussen op waar het om draait: het succesvol laten groeien van je bedrijf.”

Juiste regio, juiste netwerk voor succes
“Omdat de startupwereld bij uitstek een internationaal speelveld is, willen wij niet alleen internationaal toegankelijk zijn voor de beste investeerders en partners, maar ook voor de beste startups”, aldus Jaap Beernink, CEO van Novel-T. “En hier maken we dan vervolgens samen internationaal impact mee.”
Met een innovatief, schaalbaar idee en eigen startkapitaal, krijgen de internationale ondernemers een jaar lang de tijd om hun bedrijf te laten groeien. Zij worden hierin begeleid door lokale en regionale ‘facilitators’ die de ondernemers koppelen aan de verschillende topsectoren. Sinds de start van het programma (2019) in Groningen, hebben ruim 30 ondernemers van buiten de EU zich in die regio gevestigd. Een van hen is Sridhar Kumaraswamy, founder en CEO van Ancora Health: “Het netwerk, de faciliteiten en ook het talent in de regio hebben ons succes mede bepaald. Dat we nu al ruim 1000 klanten en tientallen medewerkers hebben is fantastisch.” Vorige week won nog een andere Startup Visa deelnemer, Hable One, de 4TU Impact Challenge. Het laat zien dat internationaal talent een belangrijke bijdrage kan leveren aan het innoverend vermogen van ons land.

Uniek in de wereld
“Vanuit WaterCampus Leeuwarden kunnen we entrepreneurs op het gebied van watertechnologie alle ondersteuning bieden die ze nodig hebben om van hun startup een succesvolle onderneming te maken. Hiermee zijn we uniek in de wereld”, aldus Ronald Wielinga, manager entrepreneurship WaterCampus. “Dankzij Startup Visa NL kunnen we veel eenvoudiger non-EU startups ondersteunen. Hiermee halen we nog meer internationaal talent naar de regio, ontstaat er nog meer nieuwe bedrijvigheid en wordt ons watercluster nog sterker. Wij zijn dus enorm blij met het project dat Novel-T, Founded in Groningen en Founded in Friesland samen oppakken!”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: