Kennisplatform voor Oost Nederland

Telefoon stuk; laten repareren of nieuwe aanschaffen? 

Geplaatst op 16 november 2023

Iets wat ons allemaal toch wel minstens één keer overkomt in ons leven, is dat we keihard onze telefoon op de grond laten vallen. Scherven brengen dan misschien wel geluk, maar in dit geval zijn het vaak vooral even de scheldwoorden die de overhand nemen. Zo’n gebroken glas is niet handig en werkbaar, vervangen is dan ook vaak de beste optie. Natuurlijk is dit niet het enige wat stuk kan gaan aan een telefoon, ook de batterij of de USB poort kunnen de geest geven. Maar vaak ontstaat dan de twijfel; nog repareren of een nieuwe kopen? Hier alle opties op een rij. 

Hoe oud? 
De eerste afweging die je moet maken is hoe oud een telefoon is. Heb je hem al langer dan twee jaar? Dan is het abonnement wat je erbij had afgesloten wellicht al afgelopen en kun je een nieuwe afsluiten. Dan is het aan te raden om eens te kijken naar de beste android telefoon die er voor jouw situatie momenteel op de markt is. Je hoeft namelijk niet meer het nieuwste van het nieuwste aan te schaffen om een beetje goed mee te kunnen doen. Ook van een ouder model met een goed abonnement kun je prima jaren plezier hebben. De kosten zullen je in dat geval ook enorm meevallen en repareren is dan vaak ook niet de moeite waard. 

Refurbished 

De refurbished markt biedt meerdere mogelijkheden. Wanneer je -zoals in bovenstaande ook genoemd- concludeert dat je telefoon het oplappen niet meer waard is, is het aan te raden om deze niet in de kast te leggen. Er is tegenwoordig namelijk de mogelijkheid om je telefoon te verkopen aan een bedrijf die hem weer repareert. Zo krijg je nog wat cash geld voor je oude telefoon en sluit je voordelig een nieuw abonnement af. Wanneer je contracttermijn nog niet is afgelopen en je telefoon is echt goed stuk, dan is zelf een refurbished telefoon kopen ook nog geen gek idee. Deze zijn vaak een stuk goedkoper dan normale telefoons en je merkt het niet aan de kwaliteit. 

En repareren? 

Dan nog de optie van wel repareren. Ook dit is iets wat je zeker niet hoeft uit te sluiten, maar het is wel belangrijk dat je dit bij een erkend bedrijf doet. Soms geldt zelfs de garantietermijn nog en kost het je helemaal niks. Wanneer je het scherm bij een shabby bedrijf laat maken, loop je het risico dat de garantie wordt opgeheven door het bedrijf waar je het hebt gekocht. Dus is je iPhone stuk, dan is het aan te raden even langs de Apple store te gaan. Het kost misschien iets meer tijd, maar je zorgt er wel voor dat hij goed en betrouwbaar wordt gemaakt.   Kortom, een telefoon repareren is aan te raden wanneer je hem nog niet zo lang hebt. Heb je de telefoon alweer een aantal jaren? Dan kun je deze ook vervangen door een nieuwe variant. Er zijn tegenwoordig zoveel goede maar ook voordelige abonnementen en telefoons op de markt, dat je niet meer altijd tientallen euro’s per maand kwijt bent aan je abonnement.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: