Kennisplatform voor Oost Nederland

Tibach uit Ulft hoogst genoteerde Gelderse bedrijf (22e) in KVK Innovatie Top 100 

Geplaatst op 1 december 2022
Tibach uit Ulft hoogst genoteerde Gelderse bedrijf (22e) in KVK Innovatie Top 100 

Tibach uit Ulft heeft de 22e plaats veroverd in de 17e KVK Innovatie Top 100. Daarmee is het het hoogst genoteerde Gelderse mkb-bedrijf. KVK publiceert jaarlijks deze ranglijst met 100 concrete innovaties van het midden- en kleinbedrijf.

Tibach BV heeft een nieuwe, milieuvriendelijke en gepatenteerde methode ontwikkeld die duizendknoop doodt door middel van bevriezing en verovert hiermee de 22e plaats. Midden in de plant worden gaten in de grond geboord. Hierin worden vrieslansen geplaatst, waardoor een koelvloeistof circuleert met een temperatuur van -35ºC. Zo wordt de bodem rond de vrieslans bevroren.

Niet bestand tegen kou

Samen met Wageningen Universiteit Research is de methode getoetst op effectiviteit. Zij concludeerden dat de exoot niet bestand is tegen de kou, terwijl er geen nadelige invloed is op het bodemleven en de zaadbank in de bodem. Doordat ook de takken van de plant worden mee behandeld, vindt er door transport geen nieuwe verspreiding meer plaats. De hele plant verschimmelt en rot ter plekke weg op en in de bodem. De methode is met een grote machine in te zetten door overheden en straks ook met kleinere machines door groenbeheerders, hoveniers en particulieren.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: