Kennisplatform voor Oost Nederland

Veiliger brandbestrijden dankzij elektronicastudenten Peter en Chris

Geplaatst op 11 oktober 2016
Ventilator

Vierdejaars mbo-studenten elektronica Peter Horstink en Chris Weghorst zijn door Brandweer Hengelo gevraagd om de brandweer te helpen bij de ontwikkeling van een op afstand bestuurbare ventilator. Deze ReCoFan ( Remote Controlled Fan) maakt het mogelijk om de situatie bij een brand of incident met giftige stoffen sneller te verkennen. Chris en Peter ontwikkelde de eigenlijke afstandsbediening die inmiddels tot tevredenheid getest is op de Risk Factory Twente.

Voordelen
De ‘aanvalsploeg’ heeft zo zelf controle op het gedrag van de rook en de brand en direct zicht op de gekozen inzettechniek. De ploeg kan zelf de ventilatiesnelheid regelen, waardoor het werk veiliger wordt, het risico op fouten wordt verkleind en er schoner wordt gewerkt.

Meegedongen naar de Jan van der Heydenprijs
De ReCoFan was een van de inzendingen van brandweer Twente voor de Jan van der Heyden innovatieprijs. Uiteindelijk werd de tweede inzending voor de eindronde ingestuurd, maar

ROC van en voor Twente: praktische samenwerking mbo-studenten externe organisatie
Projecten voor of in samenwerking met externe organisaties (bedrijfsleven, instellingen, overheid) zijn een belangrijk onderdeel van de moderne mbo-opleiding. Studenten werken zelfstandig, in teams, waardoor ze tijdens  dit onderdeel van hun beroepspraktijkvorming  worden uitgedaagd boven zichzelf uit te stijgen, goed samen te werken, creatief te zijn en resultaatgericht te werken.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: