Kennisplatform voor Oost Nederland

VNO-NCW: “Bij ons geen tekort aan personeel”

Geplaatst op 7 november 2022
VNO-NCW: “Bij ons geen tekort aan personeel”

Een leven-lang-ontwikkelen wordt breed gedragen door het bedrijfsleven. Toch is het in veel midden- en kleinbedrijven best lastig om het in de praktijk goed te regelen. LBHBox in Ulft kreeg de mogelijkheid om in te stappen in het project MKB!dee, dat VNO-NCW Midden samen met partner Gelders Vakmanschap heeft binnengehaald. Directeur Hans Gerritsen heeft daar geen moment spijt van. Hij is trots op zijn personeel, een gemêleerde groep van 60 mensen, waaronder gepensioneerden die na jaren thuis weer parttime werken, een dierenartsassistente die nu technische werkvoorbereiding doet en statushouders die kansen krijgen en zich aanpassen aan de Nederlandse cultuur. “Bij ons geen tekort aan personeel”, zegt Gerritsen. Hoe doet hij dat en wat heeft MKB!dee hem gebracht?

Professionaliseringsslag

Met MKB!dee ondersteunen de ministeries van Economische Zaken & Klimaat en Sociale Zaken & Werkgelegenheid ondernemers die een goed idee hebben voor de ontwikkeling van werknemers in hun bedrijf, branche of regio. In de Achterhoek gingen zes bedrijven samen aan de slag met verbeteracties op gebied van leven lang ontwikkelen. LBHbox stapte in 2021 in. Gerritsen: “MKB!dee heeft veel in gang gezet. Onze kantine is nu voor de helft ingericht als praktijk- en leerlokaal. Hier geven we twee dagen per week interne opleidingen.” Dat is één van de resultaten van gesprekken die arbeidsmarktcoach Willy Bras (vanuit Gelders Vakmanschap) met ruim veertig medewerkers had. Er bleek vooral behoefte aan vaktechnische kennis (elektrotechniek, tekening lezen) en praktische ondersteuning in de inwerkperiode. Nieuwe medewerkers missen vaak deze achtergrond en een algemene interne opleiding op dit vakgebied was er niet. Een van de medewerkers werkt nu samen met de arbeidsmarktcoach aan het inwerk- en opleidingsprogramma voor (nieuwe) medewerkers. Daarnaast worden er individuele, externe programma’s gevolgd. “Opleiden kost geld. Daar zijn subsidies voor. De tijd die het kost zie ik als investering”, nuanceert Gerritsen. “Wat je terugkrijgt zijn medewerkers die meer kennis hebben, gemotiveerder zijn en actief meedenken en -doen in werkprocessen. We hebben echt een professionaliseringsslag gemaakt.

Vertrouwen in de toekomst

Hans Gerritsen, 66 jaar, directeur en eigenaar van LBHBox en EMkwadraad, werkte zelf jaren in de elektrotechniek. Na een reorganisatie in 2005 stond hij op straat. “Ik was 50 jaar en al niet meer interessant voor de arbeidsmarkt.” Toen hij na een zoveelste sollicitatieronde weer achter het net viste, schreef hij zich spontaan in bij de Kamer van Koophandel. In drie maanden tijd had hij zijn zaken op orde en was het bedrijf in behuizingen voor elektrotechniek een feit. “Aan orders geen gebrek”, vertelt Gerritsen. “We zijn op veel markten thuis, leveren aan uiteenlopende klanten behuizingen en met EMkwadraad doen we ook zelf montagewerk. In de beginjaren besteedden we een deel van het werk uit aan mensen bij de sociale werkvoorziening. Na de verzelfstandiging van SW-bedrijven heb ik in 2010 de elektrotechnische tak met 25 mensen, inclusief klanten en orderportefeuille overgenomen. Dat gaf de nodige uitdagingen, maar ik besefte dat houvast en plezier van mensen in hun werk, mij meer waard zijn dan veel winst maken.” Door MKB!dee is ontwikkelen en leren verankerd in de bedrijfsvoering en onderdeel van de bedrijfscultuur. Bijkomend positief gevolg: Dankzij arbeidsmarktcoach Willy Bras is de organisatiestructuur aangepast. Hierdoor kan Gerritsen meer focussen op andere zaken zoals oplopende leveringstijden en bedrijfsopvolging. “We hebben veel goede medewerkers en het is mooi dat de jonge generatie zich doorontwikkelt. Ik heb vertrouwen in de toekomst.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: