Kennisplatform voor Oost Nederland

Vosteq Expert Team U.A.: Hét transitieteam voor de mkb-maakindustrie

Geplaatst op 17 oktober 2022
VOSTEQ EXPERT TEAM U.A.: Hét transitieteam voor de mkb-maakindustrie

Voor veel bedrijven was het na de uitbraak van het coronavirus geen ‘business as usual’ meer. Zo ook voor Vosteq in Almelo. Daarom hebben deze veranderexperts in smart manufacturing de stille coronaperiode gebruikt om hun bedrijfsvoering tot dan toe grondig onder de loep te nemen. Het resultaat? Een nieuwe, unieke en succesvolle propositie. We spraken erover met Harry van de Vosse en Willem Lenselink. Beiden zijn directeur en eigenaar van Vosteq.

Vosteq begeleidt bedrijven in de maakindustrie bij het creëren van meerwaarde en bij het implementeren van een toekomstbestendig productieproces. “We richten ons specifiek op het mkb-maakbedrijf”, vertelt Van de Vosse, die Vosteq in 2005 oprichtte. “Grote productiebedrijven hebben de benodigde expertise vaak zelf in huis, maar dit is in de mkb-maakindustrie meestal niet het geval. Een mkb-maakbedrijf is slank georganiseerd met focus op de operatie, waarbij ‘de waan van de dag’ regeert. Extra capaciteit voor het doorvoeren van benodigde veranderingen ontbreekt. Denk daarbij aan innovaties, proces- en ketenoptimalisatie, robotisering, digitalisering en teamontwikkelingen. Dit zijn precies de transitieprocessen waarin Vosteq is gespecialiseerd.”

Innovation as a Service

Voorbeelden van transitieprocessen waar Vosteq zich in de mkb-maakindustrie op toelegt zijn Smart Industry, Servitization, duurzaamheid en circulariteit, personeel en productiviteit, bedrijfsoverdracht en lokaal produceren. Deze transities worden op locatie bij de klant begeleid. Iets wat na de uitbraak van de coronapandemie lang onmogelijk was. “Er kwam ineens tijd vrij om onze eigen bedrijfsvoering tot dan toe te evalueren”, aldus Lenselink. “Ons team bestond voor corona uit vier personen. Daardoor moesten we in projecten continu een andere pet opzetten. De ene dag adviseerden we bijvoorbeeld de directie en op de andere dag werkten we samen met de medewerkers op de werkvloer aan de implementatie van een nieuw proces of automatisering.”

Tijdens de stille coronaperiode concludeerde Vosteq dat er verschillende rollen nodig zijn in een transitie. Van de Vosse: “Daarop besloten we contact te zoeken met experts in de mkb-maakindustrie, waaronder voormalige directeuren van productiebedrijven en jonge ondernemers in onder andere digitalisering.” Met elkaar hebben ze gebrainstormd over het plan dat naadloos aansluit op de behoefte van het mkb-maakbedrijf. Dit heeft geleid tot de oprichting van de coöperatie, het Vosteq Expert Team U.A. Lenselink: “Samen met deze experts kan Vosteq de markt nog beter op maat bedienen en de impact vergroten, oftewel bijdragen aan de bedoeling en doen wat nodig is.”

Transitieregisseur

Waar Vosteq zich voorheen richtte op afgebakende projecten, vervult het bedrijf nu een faciliterende rol als de regisseur en begeleider in de transitie en bij innovaties. Besluitvorming, bijsturing en evaluatie vinden plaats via de stuurgroep, met aandacht voor het bereiken van de toekomstbestendige horizon via resultaten op korte termijn. Lenselink: “We willen de kosten voor onze dienstverlening binnen een half jaar tot een jaar meetbaar terugverdienen.”

Het team van Vosteq bestaat inmiddels uit meer dan twintig specialisten en dat aantal groeit nog steeds. Datzelfde geldt voor de omzet die sinds de oprichting van de coöperatie in 2021 verdrievoudigd is. Toch is omzetgroei nooit het belangrijkste doel geweest. “Vosteq wil bijdragen aan een toekomstbestendige maakindustrie en samen met ondernemers werken aan de kracht en het potentieel in hun mkb-maakbedrijf”, besluit Van de Vosse. “In rendabele en behapbare stappen helpen groeien naar een toekomstbestendige horizon.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: