Kennisplatform voor Oost Nederland

Vraag naar winkelpersoneel Overijssel en Gelderland-Noord loopt op

Geplaatst op 27 augustus 2021
Vraag naar winkelpersoneel Overijssel en Gelderland-Noord loopt op

In juli daalde het aantal WW-uitkeringen in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland-Noord verder, blijkt uit cijfers van het UWV. Vergeleken met een jaar geleden is er eveneens sprake van een afname. Deze daling doet zich ook voor bij verkoopmedewerkers detailhandel. Tijdens de lockdowns stegen de WW-uitkeringen aan deze medewerkers, maar de andere maanden is een daling zichtbaar. Kansen op werk zijn er vooral in de food, en voor technische verkoopberoepen en monteurs.

WW-uitkeringen in Stedendriehoek en Noordwest Veluwe dalen in juli opnieuw

Eind juli 2021 verstrekte UWV 7.373 WW-uitkeringen in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 5,8% (-450 uitkeringen). Dit is vrijwel gelijk aan de landelijke afname van 5,9%. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen eveneens lager. De regionale daling is 27,2%, oftewel 2.753 uitkeringen. Deze afname is groter dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-25,5%).

Twentse WW-uitkeringen dalen verder in juli

Eind juli 2021 verstrekte UWV 7.619 WW-uitkeringen in Twente. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 5,3% (-427 uitkeringen). Dit is iets minder dan de landelijke afname van 5,9%. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen eveneens lager. De daling in Twente is 26,2%, oftewel 2.698 uitkeringen. Deze afname is iets groter dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-25,5%).

Opnieuw afname WW-uitkeringen in Regio Zwolle in juli

Eind juli 2021 verstrekte UWV 5.525 WW-uitkeringen in Regio Zwolle. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 2,3% (-129 uitkeringen). Dit is minder dan de landelijke afname van 5,9%. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen eveneens lager. De daling in Regio Zwolle is 28,0%, oftewel 2.148 uitkeringen. Deze afname is sterker dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-25,5%).

Detailhandel herstelt van crisis, wel verschil tussen winkels

De daling van WW-uitkeringen het afgelopen jaar doet zich ook voor bij verkoopmedewerkers detailhandel. In het begin van de coronacrisis sloten veel non-food winkels (zoals kleding- en schoenenwinkels), en steeg de WW juist. Die toename was vooral zichtbaar in april, mei en juni 2020 en bedroeg in deze drie maanden 23% in Overijssel en Gelderland Noord; een toename van 193 uitkeringen. Daarna daalde de WW, om weer op te lopen tijdens de ‘harde’ lockdown. Alle niet-essentiële winkels moesten toen dicht, met uitzondering van click & collect. De afgelopen maanden zette de afname weer in.

Al die tijd deed de foodsector het juist goed. Supermarkten en voedingsspeciaalzaken bleven open en beleefden een goed jaar. In dat deel van de detailhandel kwamen er banen bij. Op dit moment zijn er dan ook vooral kansen op werk in de food, bijvoorbeeld voor verkopers voedingsspeciaalzaken en broodbakkers. En in de meer technische verkoopberoepen (zoals verkopers elektronica) en monteurs (zoals keukenmonteurs). Voor de detailhandel als totaal verwacht UWV in 2021 eerst een herstel van het aantal gewerkte uren. Pas in 2022 stijgt de totale werkgelegenheid weer, al blijven er onzekerheden zoals een volgende golf van coronabesmettingen.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: