Kennisplatform voor Oost Nederland

Weder by Joustra: upcycling van projectmeubilair

Geplaatst op 26 mei 2016
Henry Joustra van Joustra Herstoffering

De bureaustoel die Henry Joustra in zijn kantoor laat zien ademt één en al design uit. Dat zit ’m onder meer in het fijne gele stiksel op het mosgroene zitvlak. En de warm aanvoelende stof nodigt uit tot heerlijk zitten. Maar als we naar de wieltjes kijken, zien we gebruikssporen. ‘Deze stoel is vele jaren oud maar functioneert nog prima. Wij hebben hem opnieuw gestoffeerd met ambachtelijk vakmanschap en oog voor design’, aldus de eigenaar van Joustra Herstoffering, met vestigingen in Meppel en Harderwijk. De stoel wordt onder het nieuwe label Weder by Joustra op de markt gezet. Dit is geen recycling meer, maar upcycling.

Kansen
Joustra, voorheen vertegenwoordiger bij een stoffeerderij, begon in 2012 voor zichzelf. Hij nam de stoffeerderij-afdeling van sociale werkvoorziening Reestmond in Meppel over – met achttien gemotiveerde specialisten – en zag kansen in de markt voor herstoffering van projectmeubilair. Dat bleek een goede greep. Joustra wist de juiste mensen in de markt te benaderen met het juiste verhaal; inspelend op het maatschappelijk verantwoord ondernemen met producten van goede kwaliteit. ‘Hier werken vakmensen. Sommigen doen dit werk al 40 jaar. En nog steeds even gemotiveerd en perfectionistisch.’ Opvallend is de ongedwongen sfeer in het bedrijfspand; heel anders dan in menig productiebedrijf.

Groei
In 2014 volgde opnieuw een overname: de stoffeerderij van instelling Bartimeus in Ermelo. In Harderwijk werd een ruimte van 400 m2 betrokken. En daar zal het niet bij blijven, Joustra verwacht ook daar verdere groei. In totaal heeft hij nu 30 mensen aan het werk. ‘Steeds meer bedrijven en instellingen komen erachter dat bureaustoelen die na vijf jaar afgeschreven zijn, na herstoffering nog wel weer tien jaar mee kunnen. Ingegeven door de crisis maar ook door het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het begon in de zorg maar nu komen ook bedrijven uit andere branches naar ons toe. En de projecten worden steeds groter. Wij krijgen soms honderden bureaustoelen ineens binnen met het verzoek ze te herstofferen. Dat doen we met evenveel plezier als een enkel exemplaar, wat ook mogelijk is.’

Eigen label
Joustra verwacht veel van het eigen label Weder by Joustra. Daarvoor werkt hij samen met Studio Wederzijds uit Harderwijk. Dit bureau heeft de focus op design gelegd en samen met Joustra een ijzersterke visie geformuleerd. ‘Onze visie is dat hergebruikte meubels een nieuw beeld opleveren door design en vakmanschap toe te passen. Gebaseerd op duurzaam hergebruik en social enterprise. Onze mensen kijken alle binnengebrachte meubels vakkundig na en bekleden ze vervolgens met toewijding opnieuw. Dat wordt gedaan met natuurlijke stoffen met het Ecotex label. Zo geven wij een nieuwe waarde aan afgeschreven producten.’ En het mooiste is dat die waarde vertaald wordt in zeer vriendelijke prijzen.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: