Kennisplatform voor Oost Nederland

WIHA maakt betonboren en -zagen weer sexy

Geplaatst op 17 november 2021
WIHA maakt betonboren en -zagen weer sexy

Betonboorders en betonzagers zijn een uitstervend ras. Er is te weinig aanwas van jongeren. Betonboor- en zaagbedrijf WIHA is druk bezig het vak weer sexy te maken, zodat het bedrijf uit het Achterhoekse Dinxperlo toekomstbestendig wordt.

Al ruim veertig jaar is WIHA een specialist en begrip in deze sector. Met behulp van een gevarieerd aanbod van geavanceerde diamantboren (van 10 tot 1500 mm), diverse zaagmachines en de ruimschootse ervaring van haar vakmensen heeft WIHA al vele betonvloeren en -wanden in gebouwen en infrawerken met succes bewerkt. Het oorspronkelijke bedrijf is door heel Nederland actief in de woning- en utiliteitsbouw en civiele betonbouw. “We werken vooral voor aannemers uit de regio met wie we al jarenlang samenwerken. We ‘reizen’ hen achterna als ze ergens in het land een werk hebben en daar boor- en zaagwerkzaamheden in beton of asfalt moeten worden verricht. Wat dat betreft zijn we een begrip in de betonwereld en dat willen we graag zo houden”, zegt commercieel directeur Rob Bongers van WIHA.

Personeelstekort

Volgens Bongers is er werk zat en ligt er het nodige in het verschiet. Veel leegstaande kantoorgebouwen worden getransformeerd tot woningen en bovendien moeten veel prefab betonwanden en -vloeren worden herbewerkt vanwege ‘bouwfouten’. Het personeelsbestand is het afgelopen jaar behoorlijk gegroeid, maar het wordt steeds lastiger om jong, gekwalificeerd personeel te vinden.

Bongers maakt zich zorgen dat er over vijf jaar een personeelstekort ontstaat, waardoor WIHA zou stagneren. “Het vak van betonboren en -zagen heeft het imago van zwaar en vies werk. Daardoor kiezen jongeren vaak voor een andere richting in de bouw. We moeten het vak weer sexy maken. Daarom bezoek ik mbo-scholen met technische richtingen: om studenten te interesseren voor betonboren en -zagen. Ja het is fysiek zwaar, maar er zijn accuhoudende boren in ontwikkeling die het werk verlichten. Het vak biedt ook veel voordelen: vaak buiten werken, je kunt je eigen tijd indelen en het biedt ruimschoots kans op werk en dus inkomen.”

WIHA is intern bezig om leermeesters op te leiden om binnenkomende jongeren wegwijs te maken in het bedrijf. Een vakopleiding betonboren en -zagen ontbreekt in Nederland, dus wat dat betreft ligt er een schone taak voor bedrijven zoals WIHA. “Dat kost tijd en geld en dat realiseren we ons maar al te goed. Bij ons oudere, ervaren personeel moet de rol van leermeester nog landen. Veel van onze medewerkers werken al jarenlang bij WIHA; ze werken keihard en hebben hart voor de zaak.”

Digitalisering

Verder heeft WIHA de interne bedrijfsvoering gemoderniseerd om efficiënter en sneller te kunnen werken. Het betonboor- en zaagbedrijf had een aanzienlijke papieren administratie, maar er is intussen een flinke inhaalslag gemaakt qua digitalisering van bijvoorbeeld de werkbonnen en facturering. Ook de dagplanningen gebeuren nu digitaal in plaats van het ouderwetse planbord.

Het digitaal werken is een kwestie van wennen voor het personeel dat jarenlang gewend was om ‘op papier’ te werken. “We zitten er bovenop om die digitalisering geïmplementeerd te krijgen. Door zelf het goede voorbeeld te geven, laten we zien dat deze manier van werken veel voordelen biedt”, aldus Bongers.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: