Kennisplatform voor Oost Nederland

Win-winsituatie voor studenten ROC van Twente en Enschedese Musea

Geplaatst op 17 juni 2020
Win-winsituatie voor studenten ROC van Twente en Enschedese Musea

Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek zijn vanaf 1 juni gelukkig weer geopend voor publiek. Een verantwoorde heropening is mede mogelijk dankzij de inzet van 10 studenten van ROC van Twente. Zij vervangen tijdelijk een aantal vrijwilligers die vanwege hun leeftijd (> 70 jaar) tot de risicogroep van het coronavirus behoren.

Vrijwilligers onmisbaar, studenten bieden hulp

In beide musea zijn ongeveer 90 vrijwilligers werkzaam in publieksfuncties. Hun bijdrage is onmisbaar voor het museum en daarom is het zo jammer dat zij niet kunnen komen vanwege het landelijk vastgestelde veiligheidsprotocol dat de musea verplicht moet volgen. Zij werken bijvoorbeeld bij de entreebalie, in de winkel, het museumcafé en het servicecentrum. Voor de invulling van deze functies nam Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek contact op met ROC van Twente. Na een paar overleggen en stage-/sollicitatiegesprekken was de samenwerking binnen twee weken beklonken. Het museum is zes dagen per week open en studenten worden tijdens openingstijden roulerend ingeroosterd waarbij ze voldoende uren stage kunnen lopen.

 

Toch een mbo-diploma

Ook voor de betreffende studenten is dit een fantastische oplossing. Hun andere stage kon vanwege corona niet doorgaan. En geen stage, betekent geen diploma! Deze samenwerking biedt studenten de kans hun opleiding alsnog met een diploma te bezegelen, natuurlijk bij voldoende resultaat van opleiding en stage. Voor velen is het werken in een museum een totaal nieuwe ervaring, sommigen hebben nog nooit een museum van binnen gezien.

 

Reacties van studenten

“Zo blij dat ik alsnog stage kan lopen, hierdoor kan ik wel een diploma behalen (startkwalificatie).”

 

“Ondanks dat het een totaal andere stage is dan ik had verwacht, mijn voorkeur ging namelijk uit naar een uitzendbureau of makelaar, probeer ik er een leuke tijd van te maken. Het is op doordeweekse dagen wel rustig in het museum, fijn dat ik kan samenwerken met andere studenten.”

 

“Ik vind de stage erg leuk, gratis het museum verkennen en ik mag dagelijks helpen bij de balie en in het museumwinkeltje.”

 

“Ik ben erg blij dat het ROC deze stage voor mij (en de anderen) heeft geregeld. Zo krijgen wij alsnog de kans om ons van onze beste kant te laten zien en hierdoor als nog een diploma te behalen”

 

“Mooie omgeving en ik vind de mammoet fantastisch.”

 

“Leuk om bezoekers rond te leiden, wel een andere werkomgeving dan verwacht, maar ik pas mij aan en het mooie is, we krijgen ook nog een stagevergoeding.”

 

Ook Frans Schuitemaker, hoofd commerciële zaken van Rijksmuseum Twenthe, is tevreden met deze oplossing. Naast dat de studenten gewoon goed werk leveren, is hij blij om te zien dat deze functies in het museum door jonge mensen kunnen worden ingevuld. “Bovendien ervaren deze studenten hoe mooi het is in een museum”, aldus Frans.

 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: