Kennisplatform voor Oost Nederland

Winnaars Circulaire Innovatie Top 20 Gelderland, Overijssel en Flevoland bekend!

Geplaatst op 4 april 2024
Winnaars Circulaire Innovatie Top 20 Gelderland, Overijssel en Flevoland bekend!

In de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland barst het van de ondernemers met innovatieve circulaire ideeën. Dat bleek tijdens de regionale finales van de Circulaire Innovatie Top 20 die in februari in deze provincies werden gehouden en waar 9 visionaire en inspirerende ondernemers als winnaars uit de bus kwamen. VNO-NCW Midden organiseert al enkele jaren samen met provincies en lokale partners de Circulaire Innovatie Top 20.

Tijdens de regionale finales koos een deskundige jury winnaars in drie categorieën: Circulaire Change Maker, Circulaire Start-Up en Circulaire Community. De genomineerde ondernemers presenteerden ter plekke tijdens een innovatiemarkt hun circulaire innovaties aan zowel bezoekers als de jury. Annelot Manshanden is als projectcoördinator bij VNO-NCW Midden verantwoordelijk voor de organisatie van deze Top 20 evenementen: “Wat ik altijd zo bijzonder vind, is het enthousiasme waarmee de ondernemers hun producten pitchen. Je kunt zien dat ze er echt achter staan en dat het ontwikkeld is vanuit een visie om de wereld duurzamer en innovatiever te maken.”

Grote stappen in circulariteit

De aftrap van de regionale finales was in de provincie Overijssel. Elk jaar weer valt het op hoeveel goede ideeën er bedacht worden en hoe divers de ondernemers zijn. Dat zag ook Erwin Hoogland, juryvoorzitter en Gedeputeerde van de provincie Overijssel: “Ik ben echt onder de indruk van de kwaliteit. Mooi om te zien dat er zulke grote stappen in circulariteit worden gemaakt, dit is echt de weg naar de toekomst.” Dat onderschrijft ook één van de winnaars, Circular Rubber Platform: “We willen met ons Circular Rubber Platform veel mensen inspireren.” De finale in Overijssel vond plaats op 15 februari bij The Green East in Raalte. De twee andere winnaars waren Spinning Jenny en Tala.

Afspiegeling van pioniersgeest

Ook in Flevoland was het erg lastig om een winnaar te kiezen uit de genomineerden. Alle ondernemers deden hun uiterste best om hun idee zo goed mogelijk te presenteren op 27 februari bij het ROC in Lelystad. Juryvoorzitter en gedeputeerde van de provincie Flevoland, Chris Jansen, noemde de drie winnaars “een afspiegeling van de pioniersgeest en dynamiek in onze provincie. Ze zetten allemaal, in hun eigen bedrijfstak en sector, de stap naar de toekomst.” De winnaars in Flevoland zijn Startblock, Circuloco en De Groene Sluis.

Ondernemers leren van ondernemers

De provincie Gelderland mocht de reeks regionale finales afsluiten op 29 februari op het DRU Industriepark in Ulft. Ook hier waren de jury en bezoekers erg onder de indruk van de genomineerden. Helga Witjes, Gedeputeerde provincie Gelderland: “Dit jaar zijn er weer veel aansprekende genomineerden; van jong tot oud en van voeding tot machinebouw. En al die voorbeelden inspireren weer anderen. Zoals ondernemers ook het meest van andere ondernemers leren.” In Gelderland vielen Green Road Equipment, Statieheld en De Verschilmakerij in de prijzen. “Wat een eer! We zijn een klein en jong team en we willen het verschil maken bij de jongste generatie. We vinden het al heel bijzonder om hier te staan en helemaal om te winnen!”, aldus de verraste initiatiefnemers van De Verschilmakerij.

Landelijke finale

Deze 9 regionale winnaars staan op 15 maart 2024 in een spannende landelijke finale in Den Haag. Hier gaan ze de strijd aan met elkaar én met de winnaars uit de provincies Limburg en Noord-Brabant. Ze maken kans op een mooie geldprijs. “Het uiteindelijke doel is om de ondernemers te helpen om na het winnen van een prijs een mooi vervolg te geven aan de verdere uitwerking en ontwikkeling van hun circulaire innovatie. Zo kunnen we gezamenlijk steeds meer goede stappen zetten naar een duurzamere wereld”, besluit Annelot.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: