Kennisplatform voor Oost Nederland

Yvon Jaspers reikt Agroscoopbokalen ForFarmers uit

Geplaatst op 19 mei 2016
Agroscoopbokaal

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Lunteren werden woensdag 18 mei de winnaars van de Agroscoopbokaal 2016 bekendgemaakt. Zeven ondernemers uit verschillende sectoren viel deze onderscheiding ten deel vanwege hun uitzonderlijke resultaten. Zij ontvingen de bokaal uit handen van Yvon Jaspers.

Winnaar melkveehouderij: sterkste stijging in vet- en eiwitproductie per koe
In het quotumloze tijdperk zijn liters en vetgehalte niet meer de beperkende factor. Door meer grammen vet en eiwit af te leveren kun je als melkveehouder je bedrijfsresultaat verbeteren. Maatschap Te Selle, eigenaar van een melkveebedrijf met 115 koeien in Winterswijk, is hierin een absolute koploper. De  vet- en eiwitproductie op dit bedrijf steeg in een jaar tijd van 681 kg naar 807 kg gemiddeld per koe per jaar. Dit was de sterkste stijging van alle deelnemers aan Agroscoop. Na de overschakeling op robotmelken en de overgang naar een nieuwe, ruime en comfortabele stal in maart 2015 was een verbetering van resultaten te verwachten. Maar dankzij hun vakmanschap, hun managementkwaliteiten en hun gedrevenheid weten vader Bennie en zoon Herbert de voordelen van het vernieuwde bedrijf maximaal te benutten. Zo steeg in een jaar tijd ook de productie per koe van 33 tot 38 liter melk per dag. Of het nu gaat om jongveeopfok, transitiemanage­ment of ruwvoer, bij Te Selle weten ze hoe ze moeten sturen.

Winnaar varkenshouderij: aan de top met diergezondheid en technische resultaten
Gerrit en Ineke Ter Haar uit Geesteren (Gld) behoren tot de koplopers in de varkenshouderij. Dit werd bevestigd door hun deelname aan de Delta-Score, een nieuwe meet- en vergelijkingstool van ForFarmers en Boehringer Ingelheim. Delta-Score koppelt de aanwezigheid van ziektes op het bedrijf aan de technische prestaties. Dit toont de varkenshouder hoe het bedrijf op diverse onderdelen scoort t.o.v. vergelijkbare bedrijven (o.a. EW-conversie, karkaskwaliteit) en hoe hij kan sturen op verbetering. De Delta-Score bevestigde dat het gezondheidsniveau op het bedrijf van Ter Haar bijzonder hoog ligt. Dit heeft alles te maken met de manier waarop zij hun bedrijf managen en met een zeer strikte toepassing van hygiënemaatregelen. Door de goede gezondheid kunnen de varkens het voer optimaal aanwenden voor groei en mede daardoor behalen Gerrit en Ineke in alle opzichten bovengemiddelde resultaten.

Winnaar vleespluimveesector: prima prestaties dankzij optimale aandacht
De familie Sanders uit Sint Oedenrode, die naast het vleeskuikenbedrijf ook nog een gesloten varkensbedrijf runt, heeft over 2015 technisch heel best gedraaid. Over deze acht ronden hadden hun kuikens een gemiddelde voederconversie op 1500 gram van 1,178. De kuikens gaan dus zeer efficiënt om met het voer. De gemiddelde voetzoolscore was 48. Dat is ook een prima prestatie. De ondernemers laten deze ronde voor het eerst de kuikens in hun stal uitkomen. Omdat ze dat ook goed willen doen, temperatuurt Albert elke drie uur de stallen en de eieren. Ook ’s nachts. “Boeren is een manier van leven”, vindt de ondernemer.

Winnaar legpluimveesector: voorlopers met lef
Vooruitdenken en nieuwe dingen uitproberen. Dat zit legpluimveehouders Ad en Andy Siemons uit Roosendaal in de genen. In ’91 bouwde Ad een van de eerste volièrestallen in Nederland. Inmiddels een beproefd systeem. Dus toen er sprake was van onbehandelde hennen, hoefden de ondernemers niet lang na te denken. Ook hier waren ze er als een van de eersten bij. Inmiddels draaien ze hun derde ronde met onbehandelde leghennen. In het begin was het pittig, maar ze lieten zich er niet door van de wijs brengen. Het is juist die lef en gedrevenheid die ForFarmers graag wil belonen met de Agroscoopbokaal. Als blijk van waardering voor deze voorlopers en als dank voor het vertrouwen. Want onbehandelde hennen houden doe je niet alleen, maar juist samen! In partnerschap.

Winnaar melkgeitensector: hoogste vet- en eiwitproductie en top graslandmanagement
Familie Nooteboom van de Neelyhoeve uit Strijen streeft naar een zo hoog mogelijke vet- en eiwitproductie. Het bedrijf met 750 melkgeiten is de nummer 1 in Agroscoop met een  vet- en eiwitproductie per dier van 116 kg. De uitbetaling van geitenmelk is gebaseerd op kg vet en kg eiwit, dus door dit op een voor geit en ondernemer gezonde manier te maximaliseren wordt er een maximale geldopbrengst behaald. Dit schept ruimte voor investeringen in het bedrijf om het in de toekomst nog beter te doen.

Winnaar vleesveesector: laagste voerkosten per kg groei
Van alle vleesveehouders in Agroscoop realiseerde de familie Rommens uit Etten-Leur dit jaar met € 0,75 de laagste voerkosten per kg groei. De familie mest 960 jongrosékalveren. Minimale voerkosten tegen maximale groei betekent voor de veehouder een optimaal financieel resultaat. Wim Rommens voert sinds 2015 meer enkelvoudig en heeft zijn technische resultaten structureel naar een nog hoger plan getild. Zo realiseerde Wim in 2016 al een gemiddeld geslacht gewicht van 180 kg!

Winnaar loonwerk: adequate groeistrategie en medewerkers die het verschil maken
Postel Loonwerk & Transport in Tilligte vierde in februari 2016 haar 60-jarig bestaan. Vader Johan startte in 1956 met één trekker. Door de jaren heen is het bedrijf alsmaar gegroeid, met name de laatste 10 jaar. Schaalgrootte is in de visie van de huidige eigenaar Marcel Postel noodzakelijk om de machines rendabel te laten draaien en mee te kunnen gaan met de vernieuwingen in de mechanisatie. Een cruciale stap was de overname van een coöperatieve werktuigenvereniging in 2007 wat zorgde voor een enorme uitbreiding van het bedrijf in klanten, machines en personeel (van 5 naar 25 fte). Ook weet Postel succesvol nieuwe activiteiten op te starten, zoals het afvaldepot voor particulieren. De belangrijkste factor voor succes is volgens Postel de juiste man op de juiste plek. Zeker in het loonwerk is het personeel bepalend voor de kwaliteit van het bedrijf. Teamwork en werkplezier staan bij Postel voorop. Jonge mensen krijgen de mogelijkheid om hier een vak te leren en zich te ontwikkelen. Tekenend voor de werksfeer is dat het bedrijf nauwelijks personeelsverloop kent.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: