Kennisplatform voor Oost Nederland

Zehnder: Hoe faciliteer je als werkgever een gezond binnenklimaat?

Geplaatst op 20 augustus 2020

Voor de intrede van het coronavirus lagen er al tal van wetenschappelijk bewezen correlaties tussen een gezonde werkomgeving en vitale, productieve medewerkers. Investeren in gezonde lucht betekent besparen op ziekteverzuimkosten. Daarbij had je als werkgever maximale invloed op de kwaliteit van de werkomgeving.

Nu thuiswerken in veel branches voor (een groot deel van) de medewerkers tot het nieuwe normaal behoort, is de werkomgeving ineens zoveel meer dan het Arbo goedgekeurde zit/sta-bureau in het bedrijfsgebouw. Hoe zorg je nu dat de keukentafel, het bureau op zolder naast het wasrek of die werkplek in het hobbyschuurtje ook op langere termijn bijdragen aan de gezondheid én prestaties van je medewerkers?

Luchtkwaliteit in huis valt vies tegen
Natuurlijk was voor de uitbraak van het coronavirus het comfort binnen bedrijven ook van groot belang om gezond te werken. Maar juist nu wordt regelmatig de vraag gesteld of er een kans bestaat dat het virus zich ook kan verspreiden via klimaatinstallaties in gebouwen. Bij de thuiswerkplekken wordt hier minder of zelfs niet over nagedacht. Thuis voelen we ons over het algemeen veilig.

“Ten onrechte als het de kwaliteit van de binnenlucht betreft”, zegt TNO-onderzoeker Piet Jacobs. “De luchtkwaliteit in huis valt namelijk vies tegen.” Dit najaar publiceert hij samen met het Longfonds een groot onderzoek, waaruit blijkt dat in een op de zes woningen de luchtkwaliteit geregeld slecht is. Met allerlei gezondheidsrisco’s tot gevolg. “Ventilatie en de bewustwording hiervan is de oplossing” volgens Jacobs.

Ik zet wel een raampje open
Jerôme Corba, adviseur binnenklimaat bij Zehnder, is het hier mee eens. “In het bewustzijn van veel mensen moet nog een knop om als het om ventileren gaat. Het belang van een gezond binnenklimaat wordt onderschat. Hoe vaak hoor ik niet ‘Ik zet wel een raampje open’. Begrijpelijk, maar dat is luchten en niet ventileren. Nu we meer thuiswerken is de uitstoot van CO2 in huis ook hoger dan normaal en dat betekent dat je ook vaker moet ventileren. Doe je dat niet of onvoldoende, dan kun je gezondheidsklachten krijgen zoals vermoeidheid, hoofdpijn of irritatie van je slijmvliezen. Als werkgever is het voor ieders belang om medewerkers hier bewust van te maken.”

Goed geïsoleerd huis? Pas op voor oververhitting
Met de warme dagen voor de boeg is koeling een belangrijk thema. Zeker in goed geïsoleerde woningen kan de temperatuur in de zomer oplopen tot onaangename waardes. Na een hete zomerdag is het vaak ’s nachts binnen warmer dan buiten. Terwijl mensen al vanaf 24 graden last krijgen met slapen. Jerôme Corba: “Met de nieuwe campagne Climate Switch benadrukken we de gevaren van oververhitting en brengen we de koelmogelijkheden met ventilatie onder de aandacht. Goed ventileren, koelen op momenten dat het echt nodig is. Hierdoor kunnen medewerkers comfortabel en gezond slapen waardoor zij zich overdag fitter en uitgeruster voelen en productiever kunnen functioneren.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: