Kennisplatform voor Oost Nederland

Zonneplan helpt huishoudens écht groene stroom te gebruiken

Geplaatst op 23 november 2021
Zonneplan helpt huishoudens écht groene stroom te gebruiken

Maandag 15 november startte Zonneplan met Slimme energie. Om de consument te stimuleren vooral hernieuwbare bronnen te benutten, biedt het stroom en gas aan tegen uur- en dagprijzen. Doordat wind- en zonnestroom doorgaans goedkoper is dan gas- of kolengestookte stroom, wordt de gebruiker gestimuleerd meer écht groene stroom te gebruiken. Directeur Paul van der Klooster spreekt van een logische volgende stap in de energietransitie. “Het is tijd om te gaan profiteren van al die wind- en zonnestroom die Nederland rijk is.”

Technologie maakt het mogelijk

De gebruiker van Slimme energie ontvangt de zogeheten Zonneplan Connect. De Connect is een door Zonneplan ontwikkeld apparaat dat de consument in de slimme meter kan pluggen. Het maakt communicatie mogelijk tussen de slimme meter en de Zonneplan app, maar stuurt straks ook automatisch de Zonneplan laadpaal en thuisaccu aan. Via de app ziet de gebruiker vooraf tijdens welke uren van de dag het aandeel wind- en zonnestroom het grootst is. Daaraan is een stroomprijs gekoppeld die alleen dat uur geldt. De gebruiker kan per dag, maand en jaar bijhouden in hoeverre hij/zij gebruik heeft gemaakt van ‘slimme uren’ of dat er juist stroom is gebruikt op piekmomenten.

Inzicht in verbruik

Het is de directeur van Zonneplan een doorn in het oog dat iedere energieleverancier ‘groene stroom’ aanbiedt, terwijl in de praktijk zo’n 20 procent van alle stroom daadwerkelijk uit zon of wind wordt opgewekt. “Alleen jijzelf bepaalt in hoeverre je gebruikmaakt van groene stroom. Zet je standaard je apparaten ’s nachts aan, dan ben je hartstikke grijs bezig. Kies je bewust voor de middaguren, dan gaat het percentage ‘groen’ omhoog. De app laat je ook over een langere tijd zien hoe groen de stroom die je hebt verbruikt is geweest.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: