Kennisplatform voor Oost Nederland

Zwolle omarmt ‘Levend Erfgoed’ tijdens Open Monumentendag

Geplaatst op 6 april 2023
Zwolle omarmt ‘Levend Erfgoed’ tijdens Open Monumentendag

Op vrijdag 8 september staat Zwolle in het teken van de landelijke publieksopening van Open Monumentendag. Zwolle heeft hiermee een primeur; Open Monumentendag heeft nooit eerder een grootschalige publieksopening gekend op de vrijdag voorafgaande aan het evenement. Op en rondom het Grote Kerkplein zullen diverse activiteiten plaatsvinden. Met een podium, livemuziek, acts, een bruisende ambachtsmarkt en diverse monumententours, belooft het een onvergetelijke opening te worden. De festiviteiten zullen in de avond plaatsvinden en de toegang is gratis.

Op zaterdag 9 september openen vele Zwolse monumenten gratis hun deuren voor het grote publiek, tijdens de 37ste editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag. Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het UNESCO Verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten, en dat vieren we door het thema ‘Levend Erfgoed’ te koppelen aan de monumentendag. Immaterieel erfgoed, of ‘Levend Erfgoed’, staat voor de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen en op hun beurt weer doorgeven. Dit erfgoed is voortdurend in beweging en verandert met de tijd mee. Levend erfgoed is, zonder dat we ons dat realiseren, vaak ook verbonden met monumenten. Tijdens de 37ste editie van Open Monumentendag wordt deze vorm van erfgoed extra zichtbaar gemaakt.

Publieksopening Zwolle

Voor het eerst in de geschiedenis zal Open Monumentendag op de vrijdag een grootschalige publieksopening kennen. Deze opening zal in de binnenstad van Zwolle plaatsvinden als onderdeel van de Hanze-achtdaagse. Monique Schuttenbeld, wethouder Erfgoed voor de gemeente Zwolle: “Zwolle staat van april tot en met december – net als acht andere Hanzesteden – in het teken van het eeuwenoude gedachtengoed van de Hanze. De publieksopening van Open Monumentendag in september past dus perfect in deze feestelijke periode. Het centrale openingsprogramma wordt een samenwerking tussen diverse groepen in de stad, jongeren én ouderen. Deze vorm van co-creatie tussen verschillende generaties zal centraal staan in de openingsactiviteiten. Jongeren zijn immers de nieuwe generatie die het erfgoed op hun beurt weer door zullen geven.” Aan de publieksopening van de VriendenLoterij Open Monumentendag werken onder meer het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed (KIEN) en de Gemeente Zwolle mee.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: