Kennisplatform voor Oost Nederland

A-ware Bouter Cheese verdubbelt rijpingscapaciteit

Geplaatst op 29 maart 2016
A-ware kraan hal

A-ware Bouter Cheese investeert fors in uitbreiding en automatisering van de locatie in Culemborg. Het vernieuwde kaaspakhuis telt 4400 locaties voor opslag van kaasboxen. Daarnaast wordt geïnvesteerd in een magazijn dat wordt ingericht voor het terugkoelen en bufferen van consumentenverpakkingen. Lalesse Europe levert de volledige inrichting van het pakhuis en het magazijn inclusief negen magazijnkranen.

De vestiging van A-ware Bouter Cheese in Culemborg is volledig ingericht voor het rijpen, versnijden en verpakken van kaas voor een toonaangevende Nederlandse supermarktketen. Omdat de capaciteit op middellange termijn ontoereikend is, investeert de kaasleverancier fors in uitbreiding van de vestiging in Culemborg. “Onze klant groeit en wij willen meegroeien. Daarnaast willen we een aantal processen insourcen, zodat we meer activiteiten kunnen centraliseren, efficiënter opereren en de kwaliteit nog beter kunnen borgen”, verklaart projectmanager Robert Jansen van A-ware Bouter Cheese.

Wisselrijdende kranen
Op het bestaande terrein in Culemborg verrijst dit jaar een nieuw pakhuis waarmee de rijpingscapaciteit van A-ware Bouter Cheese wordt verdubbeld. Dit pakhuis biedt plaats aan 4400 kaasboxen. Lalesse levert vier palletkranen met een hoogte van 12 meter die de in- en uitslag van de kaasboxen in het pakhuis verzorgen. Deze kranen kunnen via een speciale wisselgang aan de achterzijde van het pakhuis van gang wisselen en hebben via een 12 meter hoge schuifdeur in de scheidingswand ook toegang tot de laatste gang met een ander temperatuurbereik.

Bij uitslag plaatsen de kranen de kaasboxen op één van de twee transportbanen die dwars voor de acht gangen komen te liggen. Over deze transportbanen rijden in totaal vier shuttles, die onder de kaasboxen rijden, ze optillen en vervolgens het transport naar de machines die de kazen keren en behandelen.

Inrichting in twee fases
Wat het project extra complex maakt, is de noodzakelijke fasering van de bouw van het kaaspakhuis. De eerste fase omvat de bouw van een nieuw pakhuis die tegen het bestaande, conventioneel ingerichte pakhuis wordt gebouwd. In de zomer van 2016 moet deze hal operationeel zijn inclusief de vier kranen, het transportsysteem met de shuttles en een wisselgang aan de achterzijde. In de tweede fase wordt het bestaande pakhuis gesloopt en opnieuw gebouwd om vervolgens te worden geïntegreerd met het reeds eerder nieuw gebouwde pakhuis. In februari 2017 moet het hele pakhuis dan gereed zijn.

Naast de hal met verpakkingslijnen bouwt A-ware Bouter Cheese een miniloadmagazijn met vijf gangen en vijf kranen voor de tijdelijke opslag van consumentenverpakkingen. Het miniloadmagazijn is circa twintig meter lang, de vijf kranen zijn ruim elf meter hoog.

Vertrouwde partner
Lalesse verzorgt de volledige inrichting van het pakhuis en magazijn inclusief railtrajecten, stellingen, transportbanen, shuttles, draaitafel en besturingssoftware. “Lalesse heeft al eerder de kranen voor ons kaaspakhuis in Woerden geleverd en is dus een vertrouwde partner. Niettemin hebben we meerdere magazijninrichters gevraagd om mee te denken over slimme logistieke oplossingen”, verklaart Robert Jansen.

“Dat we toch weer bij Lalesse zijn uitgekomen, heeft behalve met de geboden oplossing ook met de leverancier zelf te maken. Wij hechten veel waarde aan korte lijnen, aangezien dit om een complex project gaat waarin verschillende mechanisatieoplossingen met elkaar moeten worden geïntegreerd. Lalesse is een Nederlandse partij die dichtbij zit en onze taal spreekt, een voorwaarde om snel te kunnen schakelen. De mensen van Lalesse zijn inmiddels kind aan huis en vormen echt onderdeel van het projectteam. Dat geeft veel vertrouwen”, stelt Robert Jansen.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: