Kennisplatform voor Oost Nederland

Hoogtepunt voor nieuwbouw kaaspakhuis A-ware Bouter Cheese

Geplaatst op 15 juni 2016
Lalesse - Aware miniloadkranen

De nieuwbouw van het kaaspakhuis van A-ware Bouter Cheese in Culemborg beleefde in de eerste weken van juni een hoogtepunt met het inhijsen van negen magazijnkranen. In week 22 installeerde Lalesse Europe vier palletkranen met een hoogte van 12 meter via een gat in het dak. Een week later volgde een nog groter huzarenstuk toen vijf miniloadkranen van elf meter door de zijwand van het gebouw naar binnen werden gebracht. Het complete project dat in fases wordt opgeleverd, moet in februari 2017 gereed zijn.

Het installeren van de metershoge magazijnkranen is millimeterwerk. Zowel aan de boven- als onderzijde moeten de machines in een rail worden geschoven, een karwei dat een grote mate van precisie vergt. Dankzij de goede samenwerking met hijsspecialist De Gier uit Rotterdam heeft Lalesse deze klus sneller dan gepland tot een goed einde gebracht.

Op de rails gezet
De vier palletkranen zijn in twee dagen tijd naar binnen gehesen via een gat in het dak van slechts enkele vierkante meters groot. Die techniek kon niet worden toegepast bij de miniloadkranen, aangezien het nieuwe miniloadmagazijn midden tussen de bestaande gebouwen van A-ware Bouter Cheese ligt. De afstand van de weg tot het miniload-magazijn is te groot om met hijskranen door de lucht te overbruggen.

De miniloadkranen zijn daarom stuk voor stuk door een zijwand van een bestaand gebouw naar binnen gebracht, naar het miniloadmagazijn gereden en met een minihijskraan op hun plek gezet. In drie dagen tijd heeft Lalesse ook deze vijf machines met een hoogte van elf meter – na behendig manoeuvreren door het bestaande gebouw – op de rails gezet.

In twee fases
A-ware Bouter Cheese gaat het nieuwe kaaspakhuis met de vier palletkranen gebruiken voor de rijping van kaas. Het pakhuis met plaats voor 4400 kaasboxen wordt in twee fases opgeleverd. Deze zomer wordt het eerste deel in gebruik genomen, waarna het bestaande, conventioneel ingerichte pakhuis wordt omgebouwd en aan het eerste deel wordt toegevoegd. In februari 2017 moet het volledige kaaspakhuis operationeel zijn.

Het miniloadmagazijn wordt gebruikt voor het bufferen en terugkoelen van de versneden en verpakte kaas, die wordt geleverd aan supermarkten in heel Nederland. Lalesse verzorgt de volledige inrichting van beide magazijnen inclusief railtrajecten, stellingen, transportbanen, shuttles, draaitafel en besturingssoftware. Met het inhijsen van de kranen verloopt het project exact volgens planning.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: