Kennisplatform voor Oost Nederland

Betalen met bekers maakt primeur op Startschotgala in Lichtenvoorde op 1, 2 & 3 april 

Geplaatst op 31 maart 2022
Betalen met bekers maakt primeur op Startschotgala in Lichtenvoorde op 1, 2 & 3 april 

Op de festivals van de Feestfabriek Alles Komt Goed B.V. zal er anders worden omgegaan met afval; te veel rotzooi komt nog naast de prullenbakken terecht. Daarom kan de bezoeker komend weekend op het Startschotgala afrekenen met afval: 10 lege bekers dragen de waarde van 1 festivalmunt. Inwisselen voor een drankje kan gewoon aan de bar. Met dit nieuwe initiatief wil de Feestfabriek in één klap, op een ongedwongen en gastvrije manier, álle bezoekers betrekken in de strijd voor een duurzamer festival. 

De Feestfabriek start op 1 april met deze pilot, die moet bijdragen aan een verbeterde afvalstroom. Maar het is geen grap, want bezoekers rekenen straks daadwerkelijk hun bestelling af met muntjes én bekers. Drankjes in afwasbare hardcups en ingewikkelde statiegeldconstructies werden door de festivalorganisatie afgeschoten. Voor evenementen van de omvang zoals de Feestfabriek ze organiseert bleken deze opties te bewerkelijk of onder de streep toch niet milieuvriendelijker. “Op het Startschotgala is je beker niet waardeloos maar juist waardevol,” aldus Marcus ten Zijthoff, projectleider bij de Feestfabriek. “Na grondig beraad kiezen we voor deze eenvoudige oplossing. We verplichten de bezoeker tot niets en tonen ons gastvrij, de muntprijs zal niet stijgen door dit initiatief en meedoen is vrijblijvend en aantrekkelijk. Bovendien maken we het bezoekers zo gemakkelijk mogelijk want ze kunnen straks aan één en dezelfde bar afrekenen, dan wel met de welbekende muntjes of per 10 bekers. Er worden geen aparte inleverloketten voor bekers ingericht.” 

Geldig voor het hele drankenassortiment 
Deze duurzame actie geldt op het hele drankenassortiment. Dat betekent dat bezoekers ook bekers kunnen inruilen bij de Nozem, Groene Buizerd, Disaronno en Grolsch speciaalbieren bar. Een veelvoud van 10 bekers per keer inruilen kan gewoon. Betalen met een combinatie van 10 of meer bekers én muntjes in één bestelling is mogelijk. Bekers inruilen voor munten kan niet. 

Proeftuin voor andere festivalsHet Startschotgala wil per festivaldag duizenden bezoekers verwelkomen. Daarmee vormt het een gedegen proeftuin voor andere festivals van de Feestfabriek. Als deze pilot goed verloopt dan kan de bezoeker op de aankomende edities van Mañana Mañana (9-10-11-12 juni) en Zwarte Cross (14-15-16-17 juli) ook met bekers betalen. De werkwijze zal na het Startschotgala geëvalueerd worden en voor zowel Mañana Mañana als de Zwarte Cross wordt bekeken wat mogelijk nog gewijzigd moet worden. 

Startschotgala: de aftrap van het buitenfestivalseizoen 
Van 1 t/m 3 april 2022 organiseert de Feestfabriek het Startschotgala met optredens van onder andere Anouk, Kraantje Pappie, Guus Meeuwis en Rowwen Hèze op evenemententerrein de Schans in Lichtenvoorde. Daarmee trapt de organisatie van het grootste festival van Nederland, de Zwarte Cross, het festivalseizoen af met een uitbundig feest in de welbekende Megatent en Undercovertent. Er zijn nog tickets beschikbaar voor vrijdag en zondag, de zaterdag is inmiddels uitverkocht. 

Here to stay: de plastic draagtray
De herbruikbare, van gerecycled plastic gemaakte draagtray is opnieuw verkrijgbaar. Deze draagtray maakte z’n debuut op de Zwarte Cross 2019 en zal blijvend de kartonnen draagtray vervangen. De pastic draagtray is aan de bar verkrijgbaar in ruil voor 1 munt statiegeld. Inleveren kan bij de muntenkassa’s.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: