Kennisplatform voor Oost Nederland

‘Bouwen aan geloofsplekken. Religieus erfgoed in Overijssel’

Geplaatst op 22 juni 2023
'Bouwen aan geloofsplekken. Religieus erfgoed in Overijssel'

Op Open Kerkendag – maandag 29 mei – verscheen het essay ‘Bouwen aan geloofsplekken’. Een uitgave van het Steunpunt Cultureel Erfgoed Overijssel over religies en geloofsgebouwen in Overijssel.

Waar bouwden mensen plekken om hun geloof te belijden? En wat voor vorm kreeg die plek? Auteurs Mireille Dosker en Isabel van Lent zijn beide architectuurhistoricus. In het essay beschrijven zij in vogelvlucht wat verschillende religies aan geloofsgebouwen voortbrachten in Overijssel. Van de vroege middeleeuwen tot nu.

Geloofsgebouwen staan vaak op markante plaatsen, en bevolkten – bewust of onbewust – veel harten van gebruikers en omwonenden. Het essay concentreert zich op gebouwen die je nu nog kunt ervaren. Het essay is bedoeld om de collectie religieus erfgoed van Overijssel beter te plaatsen, te duiden of een context te geven.

Verschillende perspectieven

Er is speciaal aandacht voor de relatie tussen de geloofsbeoefening en de plek in de samenleving (cultuurhistorie). Maar ook voor de architectuur en de transformaties daarvan. En voor de inbedding in het landschap en de stedenbouwkundige context.

Opbouw van het essay

Het essay is chronologisch opgebouwd in vier tijdperken: 804-1528, waarin kerkelijk en wereldlijk bewind behoorlijk samenvielen; 1528-1798, de tijd van de Reformatie; 1798-1940, een periode van godsdienstvrijheid en nieuwe verhoudingen; en 1940-heden, waarin herstel, diversiteit en secularisatie (ontkerkelijking) elkaar afwisselden.

‘Dit essay laat de diversiteit van het geloof in Overijssel zien. Het geeft historische context, laat zien hoe het zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Veel mensen zijn zoekende in het geloof. Tegelijkertijd is een kerkgebouw voor veel mensen een baken. Deze plekken moeten om deze reden bewaard blijven, en herkenbaar zijn. Dit essay geeft hiervoor richting en perspectief. Je kunt het gebruiken als een soort kompas.’
Roy de Witte | Gedeputeerde van Leefbaar Platteland, Cultuur en Sociale Kwaliteit in Overijssel

Benieuwd naar het essay?

Lees en bekijk het essay op ISSUU. https://issuu.com/steunpuntcultureelerfgoed/docs/_essay_religieus_erfgoed_in_overijssel_steunpun

Het essay is ook beschikbaar in pdf. Een fysiek exemplaar is te bestellen via mail@steunpunterfgoedoverijssel.nl . We vragen een vergoeding van €7,95 inclusief verzendkosten.

Het Steunpunt Cultureel Erfgoed Overijssel

Bouwen aan geloofsplekken is een publicatie van het Steunpunt Cultureel Erfgoed Overijssel. Het essay is mede mogelijk gemaakt door Het Oversticht, provincie Overijssel en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Het Steunpunt Cultureel Erfgoed Overijssel adviseert gemeenten bij hun (wettelijke) taken op het gebied van monumenten, cultuurlandschap en archeologie. De toekomst van religieus erfgoed in Overijssel is één van de speerpunten van het uitvoeringsprogramma.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: