Kennisplatform voor Oost Nederland

Bredenoord biedt slimme mobiele energieoplossingen over de hele wereld

Geplaatst op 27 maart 2024
Bredenoord biedt slimme mobiele energieoplossingen over de hele wereld

Van een klein aggregaat op een braderie tot megawatt powerplants tijdens grote internationale sportevenementen: Bredenoord biedt altijd en overal maatwerk in tijdelijke en mobiele energievoorzieningen. Onder het motto ‘Our Energy, Your Power’ is het Apeldoornse familiebedrijf voortdurend bezig met de energie van morgen. “We bewegen mee met de energietransitie om onze klanten nu en in de toekomst betrouwbare stroomzekerheid te garanderen”, vertelt Ton Verbeek, Accountmanager Rental Noord- en Oost-Nederland. “Daarom ontwikkelen we slimme en innovatieve energieoplossingen die inmiddels wereldwijd worden ingezet.”

Al meer dan 85 jaar richt Bredenoord zich op duurzame oplossingen voor mobiele en decentrale energie. Het familiebedrijf telt ruim 450 werknemers die naast het hoofdkantoor in Apeldoorn werkzaam zijn in Ridderkerk, het Groningse Zuidbroek, Duitsland en Denemarken. Bredenoord heeft hierbij wereldwijd een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Dit komt onder andere door hun energieoplossingen tijdens internationale festivals en sportevenementen, waaronder ‘s werelds grootste voetbaltoernooien. “Tegelijkertijd staan we met dezelfde kennis en kunde klaar voor lokale ondernemers”, benadrukt Verbeek. “Zo bieden we ook altijd stroomzekerheid bij kleinere projecten zoals dorpsfeesten en lokale markten en braderieën.”

Veranderende energiemarkt

Daarnaast zorgt Bredenoord voor energiesystemen op onder meer bouwplaatsen, beurzen, bij de aanleg van zonneparken en bij spoor- en wegwerkzaamheden. Ook onderhoudt de serviceafdeling van het familiebedrijf de noodstroomvoorzieningen van bijvoorbeeld datacenters, ziekenhuizen en brandweer. Het voornaamste doel is om hun mobiele energiesystemen volledig betrouwbaar te laten functioneren. Hun aggregaten, batterijsystemen, lichtmasten, trafo’s, automaten en verdelers zijn hier voorbeelden van.

Verbeek: “We spelen daarbij continu in op de uitdagingen in de veranderende energiemarkt. Al onze klanten krijgen in meer of mindere mate te maken met de energietransitie en de emissie-eisen die gesteld worden. Denk dan aan het reduceren van de CO2-uitstoot, de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof. Hier helpen we onze klanten graag bij. Daarom ontwikkelen en produceren we innovatieve energieoplossingen in eigen huis. Emissiearme en emissievrije energievoorzieningen zijn de belangrijkste pijlers, waarbij we gebruikmaken van alternatieve brandstoffen zoals biogas, methanol, waterstof en de zon.”

Duurzame innovaties

Hoewel de transitiefase van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen wereldwijd wordt omarmd, brengt deze ontwikkeling ook uitdagingen met zich mee. “Netcongestie bijvoorbeeld”, zegt Verbeek. “Het net is lang niet altijd berekend op de hoeveelheid stroom die wordt opgewekt uit bijvoorbeeld wind- en zonne-energie. Dit is regelmatig een uitdaging bij onder meer de aanleg van zonneparken. Het werken met energieopslagsystemen kan dan uitkomst bieden. Mede daarom heeft Bredenoord al in 2012 de eerste batterijsystemen op de markt gebracht. Deze zijn vervolgens doorontwikkeld tot onze huidige vloot Battery Boxen met vermogens van 15 tot 600 kW. Het opladen is mogelijk met verschillende energiebronnen. Door onze Battery Box in te zetten kan energie gecontroleerd worden opgenomen en afgegeven waardoor netcongestie wordt voorkomen.”

Kennispartner

Bij het proactief meebewegen met de energietransitie en het ontwikkelen van duurzame innovaties stelt Bredenoord zich op als kennispartner. “We leggen ons toe op kennisuitwisseling in de gehele keten en werken daarbij intensief samen met onze partners. Dit zijn andere bedrijven maar ook kennisinstituten en overheidsinstanties. Een mooi voorbeeld hiervan is de energieoplossing die we vorig jaar op de Grote Markt in Groningen mochten leveren tijdens Eurosonic Noorderslag.” ESNS is met ruim 40.000 internationale bezoekers het grootste showcasefestival van Europa dat jaarlijks in januari plaatsvindt in de stad Groningen. “Tijdens ESNS 2023 heeft de gemeente Groningen een Waterstof programma gepresenteerd: Groningen als dé waterstofhoofdstad van Europa, ‘Groningen Hydrogen Valley’. In samenwerking met de organisatie van ESNS en The Powershop werd daarbij de Bredenoord Hydrogen Power geplaatst, onze nieuwste waterstofinnovatie.”

Door het combineren van een battery pack en een brandstofcel levert de Hydrogen Power stabiele en continue stroom op elke locatie. “De output bestaat alleen uit water en stroom en dus wordt een 100 procent reductie op CO2 en NOx gerealiseerd. Bovendien heeft deze waterstofinnovatie een stille werking waardoor de Hydrogen Power zeer geschikt is voor plaatsing in onder meer woonomgevingen.” ESNS had de primeur, want het was de eerste keer dat een waterstofaggregaat binnen stedelijk gebied werd ingezet. “De test in een festivalomgeving bood ons de mogelijkheid om gezamenlijk een nieuwe standaard te ontwikkelen, op zowel praktisch als wettelijk niveau. Weliswaar staat de techniek rondom waterstof nog in de kinderschoenen, maar de potentie is groot.”

Totale ontzorging

Bredenoord is inmiddels marktleider in Europa op het gebied van tijdelijke en mobiele energievoorzieningen. De sterke innovatiefocus heeft hier zonder meer aan bijgedragen. Datzelfde geldt voor de klantgerichte bedrijfsvoering van het familiebedrijf. “We willen een one stop shop-service partner zijn die klanten totaal ontzorgt. Juist daarom hebben we alle disciplines in eigen huis. Naast een eigen R&D team hebben we onder andere een Technical Training Center, een team voor Maintenance, Production & Repair, Projecten, Transport en Service. Al deze disciplines werken uiteraard nauw met elkaar samen.”

Binnen de discipline Rental, waarin Verbeek zelf werkzaam is, beschikt Bredenoord over een internationale verhuurvloot van meer dan 3.000 energievoorzieningen, waaronder aggregaten, batterijen en toebehoren. “We onderscheiden ons hierbij op verschillende manieren. Onze 24/7 services bijvoorbeeld, waardoor we in no time ter plaatse zijn met de oplossing voor elke acute stroomvraag.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: