Kennisplatform voor Oost Nederland

Mike Fijn uit Apeldoorn in finale NK voor mbo-vaktalent

Geplaatst op 28 maart 2024
Mike Fijn uit Apeldoorn in finale NK voor mbo-vaktalent

‘Eerste monteur woning, niveau 3’ heet zijn opleiding officieel, maar voor leken is Mike Fijn uit Apeldoorn ‘installatiemonteur’. Als finalist op Skills The Finals behoort de student tot één van de besten die op dit moment in het mbo-techniekonderwijs worden opgeleid. Fijn is één van de acht finalisten die op donderdag 21 en vrijdag 22 maart, tijdens Skills The Finals in de Brabanthallen in Den Bosch, strijdt om de Nederlandse kampioenstitel ‘sanitaire en verwarmingstechnicus’ voor mbo-vaktalent. 

De 18-jarige finalist volgt een mbo-techniekopleiding in een beroepsbegeleidend leerwerktraject (bbl) bij opleidingsbedrijf IW Noord, Oost en Flevoland. Daar leert hij het vak van installatiemonteur terwijl hij enkele dagen in de week praktijkervaring opdoet bij leerbedrijf Linthorst Techniek in Wenum-Wiesel. Daarnaast zit de mbo-student ook nog geregeld in de schoolbanken. Elke maand gaat hij enkele dagen naar de Technicampus in Deventer voor algemeen vormend onderwijs en theoretische vakkennis.

Trends 

De finalisten worden uitgedaagd om te laten zien dat ze goed mee kunnen in de laatste trends en ontwikkelingen binnen hun vakgebied. De wedstrijden bepalen niet alleen wie de beste deelnemers zijn; ze geven ook inzicht in de voortgang van hun vakgebied. Er wordt gewerkt met de nieuwste materialen, technieken en gereedschappen.

Met de opdrachten doen de organisatoren van Skills The Finals een beroep op zowel de vakkennis als de vakvaardigheden van de deelnemers. Daarnaast is er ook aandacht voor vakoverstijgende bekwaamheden, de zogenaamde ’21ste-eeuwse vaardigheden’. Ook die competenties worden meegewogen in de eindbeoordelingen. Zo moeten de jonge vaklieden onder meer laten zien dat ze efficiënt kunnen organiseren. “De competitie geeft ook een goed beeld van hoe mbo-studenten in de techniek tegenwoordig niet alleen worden opgeleid tot bekwame vakmensen, maar ook tot volwassenen die in de praktijk verantwoordelijkheid kunnen dragen”, zegt IW Nederland-voorzitter Cor van den Heuvel over de competities.

WorldSkills Netherlands

De organisatie van Skills The Finals is in handen van WorldSkills Netherlands. De competities beslaan een breed scala beroepsopleidingen, van techniek tot zorg en van retail tot grafische vormgeving. WorldSkills Netherlands wil met de competities de aandacht vestigen op het belang van vakmanschap en goed beroepsonderwijs.
IW Nederland is met zes regionale opleidingsbedrijven en vestigingen door het hele land het grootste, Nederlandse opleidingsbedrijf in de installatietechniek. De regionale IW opleidingsbedrijven worden overkoepeld door Stichting IW Nederland in Amersfoort.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: