Kennisplatform voor Oost Nederland

‘De Mirt Jungle’ met 600 bomen is aangeplant door leerlingen van IKC de Mirt

Geplaatst op 30 november 2022
'De Mirt Jungle' met 600 bomen is aangeplant door leerlingen van IKC de Mirt

Afgelopen vrijdag 25 november plantten 125 leerlingen van IKC De Mirt het derde Tiny Forest van Kampen aan. Daarbij kregen ze hulp van IVN Overijssel, Hoek Hoveniers en de Gemeente Kampen. Het Tiny Forest van 200m2 draagt de naam ‘De Mirt Jungle’ en is geplant volgens de revolutionaire Miyawaki-bosbouwmethode van Shubhendu Sharma. Deze bossen zijn 30 keer dichter begroeid, 100 keer biodiverser en groeien 10 keer sneller dan traditionele boomplantages.

Leerlingen helpen met planten en onderhoud

Op vrijdag werd De Mirt Jungle, een dichtbegroeid oerbos van 200 m2, geopend door wethouder Richard Boddeus en directeur Neelke Plaisier met ondersteuning van Blessed en Daphne. Daarna begon het leukste werk, volgens leerlingen van groep 5/6. Zij zetten samen met ouders, leerkrachten en andere betrokken de bomen in de aarde onder begeleiding van IVN Natuureducatie en Boogaart Hoveniers. Deze leerlingen hebben het bos – naast hun school – geadopteerd. Ook de komende jaren helpen ze in het onderhoud van het bos en monitoren of het écht zo snel groeit. Tijdens de aanleg spatte hun enthousiasme en betrokkenheid er vanaf. Het planten alleen al was spannend en dan wordt het ook nog eens ‘hun bos’. Directrice Neelke Plaisier benadrukte: ‘’Lezen is belangrijk. Rekenen is belangrijk. Maar de natuur is ook erg belangrijk. En eigenlijk zijn we zelf ook een stukje natuur.’’

Tijdens het planten delen de leerlingen hun wijsheden met elkaar: ‘’Deze wortels moet je niet eten’ en “Een boom met brede wortels die wordt vast snel vrienden met andere bomen” en sommige leerlingen bedachten een naam voor hun boom “Wortel man”, “Prikkel struik Hans” en “Sjors Schors”. Alle klassen hebben meegeholpen om de 600 boompjes te planten en het resultaat is vanaf nu voor iedereen te bewonderen.

Voordelen van een Tiny Forest

De Mirt Jungle stimuleert biodiversiteit, maar dat is niet het enige beoogde effect. Met de Mirt Jungle wordt ook gewerkt aan een vergrote waterberging en een betere luchtkwaliteit. Meer natuur in de buurt kan zorgen voor minder stress en minder stressgerelateerde klachten. De Mirt Jungle prikkelt de nieuwsgierigheid en geeft mensen de kans om de natuur in de eigen leefomgeving te ontdekken en daarover te leren. Dat is belangrijk, omdat door onder andere verstedelijking de afstand tussen mens en natuur groter is dan ooit.

IVN Overijssel, gemeente Kampen, IKC De Mirt en Boogaart Hoveniers werkten samen aan de realisatie van het derde Tiny Forest van Kampen.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: