Kennisplatform voor Oost Nederland

Opening hypermoderne fabriek ‘Moderne Mondriaan’ in Kampen

Geplaatst op 4 december 2023
Opening hypermoderne fabriek ‘Moderne Mondriaan’ in Kampen

MBI De Steenmeesters heeft op 22 november een buitengewone mijlpaal gevierd met de onthulling van zijn nieuwe productiehal, de ‘Moderne Mondriaan’. Na zeven maanden van intense inspanningen is de voormalige zandhoop getransformeerd tot een indrukwekkende productieruimte, die met trots de naam van de Nederlandse meester Mondriaan draagt. Gelegen aan de Haatlandhaven in Kampen, is de gloednieuwe faciliteit een eerbetoon aan 80 jaar ervaring en expertise van MBI. Naast het gebruik van de meest moderne technieken behoort deze fabriek tot de duurzaamste betonfabrieken van Europa.

Voor het eerst gingen de deuren open voor het publiek. Een selecte groep klanten van MBI waren de eersten getuigen van de innovatieve productieprocessen die plaatsvinden in de nieuwe fabriek. Directeur Productie en Techniek, Ton Pasnagel, sprak tijdens het feestelijk evenement zijn trots uit over de hele snelle realisatietermijn van deze hypermoderne fabriek: “We zijn in 7 maanden van eerste paal naar een operationele fabriek gegaan”.

Duurzame toekomst

Een van de meest opvallende kenmerken van de nieuwe productiefaciliteit is de nadruk op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Naast het gebruik van de meest moderne technieken behoort deze fabriek tot de duurzaamste betonfabrieken van Europa. “De fabriek is heel energiezuinig en volledig gasvrij. Ook zorgt deze fabriek voor een veel lagere CO2 footprint, waarmee ook het product wat wordt gemaakt nog veel duurzamer wordt”, aldus Pasnagel. De Nieuwe Mondriaan integreert namelijk geavanceerde technologieën om energie-efficiëntie te garanderen en heeft geïmplementeerde schone productieprocessen. Zo bewaren de klimaatkamers de producten 24 uur per dag onder perfecte condities, zonder gebruik van gas. Deze innovatieve aanpak, waarbij vrijgekomen warmte wordt benut, resulteert zowel in een opmerkelijk energiezuinig proces als in aanzienlijk minder cementverbruik en een lagere energiebehoefte. Het gebruik van gezuiverd water uit de IJssel, volledige ledverlichting in de hal, en elektrisch aangedreven transportbanden dragen bij aan een duurzame productieomgeving. Het holistische gebruik van elektrische systemen, zelfs voor stofafzuiging (welke ook weer wordt teruggebracht in de onderbeton), creëert een hybride systeem dat niet alleen energie bespaart maar ook opwekt, waarmee MBI De Steenmeesters zich profileert als een voorloper in milieuvriendelijke betonproductie.

Unieke producten

De moderne installaties bieden ruimte voor het ontwikkelen van natuurlijke nuances en grootformaten, waarmee MBI zijn positie in de sierbestrating markt verder wil versterken. Hierover zegt Commercieel Directeur Patrick van den Tillaart: “Met onze innovatieve producten, voortgebracht door geavanceerde technologie, draagt MBI dagelijks bij aan het verfraaien van de wereld. De Inuancia-technologie, ontwikkeld door MBI, biedt de mogelijkheid om onze producten in elke gewenste richting te verwerken, zonder concessies te doen aan het prachtige, genuanceerde patroon. Hierdoor kunnen we tegels creëren die niet alleen strakker en sterker zijn, maar ook de positie van MBI als vooraanstaand merk in bestrating verder bevestigen.”

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

MBI is een toonaangevende speler in Nederland op het gebied van sierbestrating. De inzet voor duurzaamheid is zichtbaar in alle activiteiten, waarbij grondstoffen efficiënt worden gebruikt en milieuvriendelijke alternatieven worden onderzocht. Er wordt bijvoorbeeld zeezand gebruikt in plaats van landzand, wat een onuitputtelijke en milieuvriendelijke bron is. Er worden duurzame alternatieven toegepast voor grind en cement, en wordt het eigen puinafval gerecycled. De groene stroom wordt geleverd door twee windmolens op het terrein en duizenden zonnepanelen. Dankzij elektrische heftrucks op het tasveld wordt jaarlijks 100.000 liter diesel bespaard. Bovendien wordt de uitstoot verminderd en de verkeersdruk verminderd door grondstoffen per schip aan te voeren. Marcel Bettonvil, Algemeen directeur: “Het mooie van een familie bedrijf als MBI is dat we anticyclisch mogen investeren. Juist in een mindere markt zorgen wij tijdig voor nieuwe innovatie zodat we bij MBI met vertrouwen de toekomst tegemoet kunnen zien. Met de meest moderne en unieke producten van deze tijd.”

Het succes van dit project is mede te danken aan het MBI projectteam en toegewijde leveranciers en partners waaronder Kalkman BV die zich hebben ingezet om deze mijlpaal te bereiken.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: