Kennisplatform voor Oost Nederland

Financiële sector Overijssel en Gelderland Noord hebben nog weinig last van crisis

Geplaatst op 22 februari 2021
Financiële sector in Overijssel en Gelderland Noord nog weinig last van crisis

Voor 2021 verwacht UWV een lichte banenkrimp bij financiële bedrijven. Vooral administratieve beroepen zijn kwetsbaar. Verschillende beroepen op hoger niveau blijven wel goede kansen op werk bieden in deze sector.

De coronacrisis zorgt voor een stijging van WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord. Dat geldt echter niet voor alle sectoren. Zo daalt de WW in de financiële sector het afgelopen jaar juist sterk, in alle drie de regio’s. Uit onderzoek van UWV blijkt dan ook dat de impact van corona kleiner is bij financiële bedrijven dan bij veel andere bedrijven. Zij hebben onder andere minder last van afgenomen vraag naar hun producten en diensten. Het aantal banen van werknemers in deze sector bleef landelijk ongeveer gelijk.

Lichte banenkrimp
Voor 2021 verwacht UWV een lichte banenkrimp in de financiële dienstverlening. Dit sluit aan bij de waarschuwing van het CPB dat naarmate de crisis langer duurt financiële bedrijven meer kunnen worden geraakt, bijvoorbeeld door oninbare leningen. Bovendien kondigden de grote banken in 2020 aan versneld filialen te sluiten. Vooral administratieve beroepen zijn daarbij kwetsbaar, zoals receptionisten en ondersteunende administratieve krachten. Door digitalisering waren de kansen voor administratief werk op lager-middelbaar niveau vaak al niet goed. In 2020 namen de vacatures voor dit soort beroepen dan ook sterk af. Ook de arbeidsmarktpositie van afgestudeerde mbo-studenten aan de opleiding financieel-administratieve dienstverlening op niveau 2 en 3 is matig.

Baankansen
Er zijn nog steeds goede baankansen voor bepaalde beroepen in de financiële sector, met name voor specialisten (ict, financieel, juridisch) op hbo en universitair niveau. UWV ondersteunt werkgevers om in de vraag naar personeel te voorzien. Zo werken UWV en partners in Overijssel, Gelderland, Flevoland en Drenthe samen met branchevereniging NOAB, de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen. NOAB geeft werkzoekenden met en zonder afstand tot de arbeidsmarkt een kans op werk. De vereniging meldt vacatures van haar leden en hun klanten voor functies als bijvoorbeeld controller of assistent-accountant bij het regionale werkgeversservicepunt, dat hiervoor vervolgens geschikte kandidaten zoekt.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: