Kennisplatform voor Oost Nederland

Frappant: ‘Een sterk merk heeft duurzaam bestaansrecht, blije klanten en dito medewerkers’

Geplaatst op 25 juli 2022
‘Een sterk merk heeft duurzaam bestaansrecht, blije klanten en dito medewerkers’

‘Groeien door te doen waar we blij van worden.’ Dat is hoe brand agency Frappant haar eigen succes definieert. Waar dit no-bullshit bureau uit de Achterhoek dan vrolijk van wordt? Klare strategie, verbindende creativiteit en brand alignment. En alles wat daarbij komt. Sinds de herijking van de positionering en restyling eind 2021 belooft Frappant het ook openlijk aan de buitenwereld: Happy People, Strong Brands.

“Langdurig succes bestaat niet zonder medewerkers die gemotiveerd zijn om jouw verhaal waar te maken”, aldus mede-eigenaar David de Vries. Opdrachtgevers omarmen de visie. “Onze partners groeien – in zowel ambitie als budget – en onze rol is verbreed van creatieve rechterhand voor marketingafdelingen, naar strategisch specialist voor brandeigenaren en MT.”

‘Serieus? Happiness? Dat is zó 2020.’ Wie dat denkt, kan stoppen met lezen. Marketeers en eigenaren die menen dat succes hoofdzakelijk een kwestie is van data, online targets halen of het toepassen van de nieuwste modellen of marketingtrends, passen niet bij Frappant. Tenzij ze open staan voor een totaal ander geluid.

Mensen aan de basis

Niet dat dit bureau niet gelooft in data en online marketing – integendeel – maar het is haar overtuiging dat het de mensen zijn die merken sterk maken. “Sterke merken claimen een plek in de hoofden en harten van mensen. En ze tonen zich waardig door te doen wat ze zeggen. Klanten verbinden zich graag aan deze merken, medewerkers werken er met plezier. Dat data inzichten biedt die helpen dat doel te bereiken en slimme online marketing meestal onmisbaar is bij de uitvoering; dat is een tweede”, aldus mede-eigenaar David de Vries.  

Van reclame naar brand building & activation

Bij veel ondernemers in Oost-Nederland doet de naam Frappant een bel rinkelen: één van de eerste reclamebureaus aan deze kant van het land. Opgericht in 1974. De laatste jaren zijn Dennis Hoftijzer en David de Vries de gezichten aan het roer en het voormalig openbaar zwembad in Aalten het vaste decor. Belangrijker: de dienstverlening is verschoven van reclame naar brand building & activation: het bouwen van sterke merken die mensen herkennen én die zorgen dat de doelgroep bereikt en geactiveerd wordt.

Doen wat je zegt

Rik van Kooten werkt al bijna negen jaar bij Frappant als strateeg. Hij was nauw betrokken bij de recente herijking van de positionering. “Na de lancering van ons vernieuwde merk in januari, past het plaatje en de boodschap weer met wat we eigenlijk al een tijdje doen. Waar we van oorsprong vooral gevraagd werden om middelen te maken, denken we nu mee met eigenaren, bestuurders en marketingmanagers over wat hun merk zou moeten betekenen, voor wie en hoe ze dat wáár gaan maken. Met onze nieuwe propositie steken we in op brand building, activation en brand alignment. Ook dat laatste begint bij de basis: strategie. We helpen opdrachtgevers keuzes te maken die bij ze passen. Het waarmaken van je claims wordt daarmee een stuk gemakkelijker.”  

Doelgroepen activeren

De beweging van marketingbureau naar brand agency betekent niet dat de studio stilzit. Sterker nog, die draait juist op volle toeren. “We maken nog steeds alles wat nodig is om mensen te raken en te bewegen. Ongeacht de vorm of media. Organisaties betrekken ons nu alleen veel eerder. Een nieuw product of andere dienst, een fusie: we helpen ze eerst de koers te bepalen. Daarna zijn de middelen die we maken veel effectiever, omdat de uitgangspunten kloppen.”

Specialisatie op kunde, niet op sector  

Dennis Hoftijzer, mede-eigenaar: “Ik merk elke dag hoe waar onze claim is. Ons bedrijf bestaat uit blije vakidioten en creatievelingen die we stimuleren te ontdekken waar ze blij van worden. Daarom specialiseren we ons bewust niet in één of enkele sectoren. Misschien zouden we er gemakkelijk op kunnen binnenlopen, maar voor creatieve mensen is er niets vervelender dan repeterend werk. Dat stompt af. Nu heeft iedereen plezier en gaan we als een trein.” 

Geen blabla, maar inzicht en creativiteit

Opdrachtgevers uit allerlei sectoren komen bij de brand agency met uitdagingen op vlakken als strategie, naamontwikkeling, doelgroepsinzicht, employer branding, maar ook voor visuele identiteit, websites, content, productlanceringen en campagnes. Off- én online: Frappant verwerpt een scheiding tussen de twee. De Vries: “Steeds meer ambitieuze bedrijven in Nederland en onze buurlanden hebben simpelweg behoefte aan ondersteuning bij het bepalen van een strategie die hen duurzaam bestaansrecht geeft bij hun doelgroep. En bij de doorvoering daarvan in hun branding, marketing en communicatie.”
Geen blabla dus, maar een koers gebaseerd op hun eigen unieke kenmerken, relevantie voor de klant en inzicht in de branche. “Dat gecombineerd met creativiteit, kennis en plezier: dat is wat we onze opdrachtgevers bieden”, besluit Hoftijzer trots.

Benieuwd naar de strong brands en de happy people van Frappant? Check www.frappant.com.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: