Kennisplatform voor Oost Nederland

Hendrick de Keyser Monumenten en Van Wijnen vieren restauratie monumentaal pand Blokzijl

Geplaatst op 7 maart 2023
Hendrick de Keyser Monumenten en Van Wijnen vieren restaurantie monumentaal pand Blokzijl

In opdracht van Hendrick de Keyser Monumenten, dé landelijke monumentenorganisatie, heeft Van Wijnen een karakteristiek zeventiende-eeuws rijksmonument aan de Kerkstraat 2 in Blokzijl gerestaureerd én verduurzaamd. Het woonhuis dat rond 1666 werd gebouwd is nu toekomstbestendig, energiezuinig en volledig gemoderniseerd.

Na het strippen van het interieur heeft Van Wijnen delen van de plafonds, wanden en vloeren in het huis gerestaureerd. De originele grenenhouten vloer die onder meerdere lagen tevoorschijn kwam, was deels aangetast, en is zorgvuldig vervangen. Ook delen van de balken en kapconstructie zijn gerestaureerd.

Een gasloos monument

De isolatieschil van het huis is verbeterd. Wanden, vloeren en gevelkozijnen zijn nu tochtdicht. Vrijwel alle gevelopeningen zijn voorzien van ‘dubbel glas’ in de vorm van achterzetbeglazing. Het huis is verder voorzien van een warmtepomp en een PVT-systeem, dat zowel elektriciteit als warmte opwekt. Hierdoor is geen gas meer nodig om het huis te verwarmen. Ook zijn de keuken en badkamer volledig gemoderniseerd.

Natuurlijk isolatiemateriaal

Bij wijze van pilot koos Hendrick de Keyser Monumenten voor het gebruik van houtvezelplaten, een dampopen en capillair actief natuurlijk isolatiemateriaal. Een voordeel van het dampopen systeem is dat het vochtregulerend werkt. Dit deel van de restauratie is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Dinamo Fonds.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: