Kennisplatform voor Oost Nederland

Koolen Industries start nieuwe onderneming Smart Grid om aan de vraag naar energieopslag systemen te kunnen voldoen

Geplaatst op 12 februari 2020

Het Nederlandse schone energie conglomeraat Koolen Industries heeft Smart Grid gelanceerd, een nieuw energieopslag bedrijf dat grote geïntegreerde energieopslag oplossingen gaat leveren, voor snelgroeiende internationale klanten. Deze energieopslag oplossingen gaan meerdere batterijen samenvoegen met slimme software. Smart Grid is een spin-off uit lithium batterij fabrikant Super B omdat Super B steeds meer vraag kreeg naar energieopslag oplossingen op grote schaal.

“Smart Grid is voortgekomen uit de vraag naar een totaaloplossing voor de steeds complexere uitdagingen die bedrijven die deelnemen en bijdragen aan een snelle transitie naar duurzame energie, hebben”, zei Gerben Hilboldt, CEO, Smart Grid en Chief Technology Officer (CTO), Koolen Industries.

Smart Grid wordt een toevoeging aan, en natuurlijke uitbreiding van, Koolen Industries’ dochteronderneming Super B (lithium batterijen bedrijf). Sinds haar oprichting meer dan tien jaar geleden, heeft Super B haar positie als revolutionaire uitdager van loodzuur batterijen uitgebreid naar een internationaal erkende ontwerper en producent van ultra-veilige lithiumbatterijen in industrieën zoals maritieme, recreatievoertuigen (RVs) en krachtsport. Super B en Koolen Industries hebben tot op de dag van vandaag meer dan 5 miljoen euro besteed aan het Smart Grid concept.

“Met deze spin-off creëren we strategische en enorm complexe systemen die onze klanten helpen om zon- en windenergie op te slaan op grotere schaal. Hierbij zorgen we ervoor dat schone energie beschikbaar is waar en wanneer dit nodig is, bijvoorbeeld voor de periodes wanneer er geen zon schijnt of de wind niet waait,” zei Kees Koolen, CEO, Koolen Industries.

De twee bedrijven, beide 100% van Koolen Industries, delen middelen terwijl ze tegelijkertijd hun specifieke expertise op het gebied van energiemanagement, energie conversie en systeemontwerp en integratie toepassen. Beide bedrijven zullen goede kant en klare oplossingen leveren die voldoen aan de vraag van klanten.

“Door deze tweesplitsing kunnen beide bedrijven tempo maken in hun productontwikkeling en het vinden van revolutionaire oplossingen voor gebruikers, wat belangrijk is om onze concurrentie voor te blijven in twee van ’s werelds snelst groeiende batterij marktsegmenten,” zei Dennis De Zeeuw, CEO, Super B.

De twee bedrijven kunnen efficiënt samenwerken waar kennis, vaardigheden en ervaring overlappen.

“Naast onze resultaatgerichte R&D-inspanningen, komt onze hoofdfocus te liggen op de internationale veiligheid en kwaliteitsstandaarden. Ik kan met trots zeggen dat we, naast de batterijcellen die geproduceerd zijn door onze trouwe leveranciers, deze energiesystemen ontwikkelen en produceren in Nederland,” zegt Hilboldt.

Specialistische kennis en vaardigheden

Smart Grid zal gaan focussen op complexe energieopslag systemen op grote schaal, die meerdere batterijen aan elkaar verbinden en die gemanaged worden door slimme software. De specialistische kennis en vaardigheden in het bedrijf zullen zorgen voor schaalbare systemen met lage kosten.

“Opslagsystemen zijn een integraal onderdeel van de energie transitie omdat het energie generatie met consumptie linkt. We zullen uitblinken in stationaire en mobiele applicaties op grote schaal, die veilige, flexibele en betrouwbare opslagcapaciteit bieden, met een relatief korte levertijd,” zei Koolen.

“Smart Grid en Super B complementeren elkaar en dit zorgt ervoor dat we beiden kunnen focussen op ons vak. Ook zal dit Koolen Industries’ bekwaamheid voor het leveren van geschikte oplossingen voor elke soort uitdaging laten zien, of deze nu op kleine of grote schaal zijn, en we zullen dit in alle markten gaan doen,” zei De Zeeuw.

Als onderdeel van Koolen Industries, zal Super B-lithium ijzerfosfaat batterij oplossingen beschikbaar maken voor een breder scala aan applicaties.

“Super B heeft een enorme leercurve doorgemaakt in de afgelopen jaren en heeft een hoop kennis ontwikkeld over hoe energiesystemen op grote schaal gebruikt kunnen worden,” zei Hilboldt.

Momenteel varen er bijvoorbeeld acht elektrische kanaalboten in Amsterdam, met elk tussen de 77 en 99 gelinkte Super B-batterijen aan boord.

“Deze marine-gecertificeerde batterij systemen worden aangestuurd door unieke batterij managementsystemen, die ons een leider maken in deze snelgroeiende markt,” zei De Zeeuw.

Samenwerking

Super B en Smart Grid zullen nauw samenwerken met elkaar en met andere bedrijven in de Koolen Industries groep. Skoon, een bedrijf dat het moeilijk maakt om batterijen te delen, heeft bijvoorbeeld opdracht gegeven voor een 638KWh energie container, welke binnenvaartschepen (zoals containerschepen die door Europa varen) aandrijft. Deze container werd voorzien van standaard Super B batterijen, terwijl het Smart Grid team de juiste marine certificatie bemachtigde.

“Gerben Hilboldt’s achtergrond in de automobiele industrie is ideaal om dit soort werk te overzien. Hij begrijpt meer dan wie dan ook hoe je modulair denken kunt toepassen in het proces dat batterijen, software en hardware architectuur integreert om een complete energieopslag oplossing te bouwen,” zei Koolen.

“We ontwikkelen de software binnenshuis, wat betekent dat we zowel flexibel als verscheiden zijn in het leveren van mogelijkheden die passen bij het gebruik in de echte wereld. We kunnen applicaties zoals peak shaving, load balancing en micro grid aanbieden. En we bieden oplossingen aan voor zowel AC (Alternating Current) en DC (Direct Current) energie netwerken,” zei Hilboldt.

“Voeg hier onze kunde om snel te reageren op de veranderende vraag aan toe, en ik ben overtuigd dat we een recept voor succes ontdekt hebben”.

Als voorbeeld zit Smart Grid nu in de laatste fase van het leveren van een container voor een project dat DC stroom levert aan de snelweg. Binnen dit project zal een zonnepark in de buurt de elektriciteit leveren aan zowel het DC systeem van de snelweg als de Smart Grid batterij container, welke zal dienen als elektriciteit buffer en back-up systeem.

“Onze technologie plaatst ons in het midden van deze onderontwikkelde markt, en we zullen deze uitdaging aangaan terwijl de energie transitie versnelt. We zijn klaar om te leveren wat nodig is voor deze competitieve en snelgroeiende markt,” zei Hilboldt.

Delen via

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: