Koolen Industries versnelt energietransitie door te investeren in EIT InnoEnergy

30 januari 2020 Innovatie

Het Nederlandse schone energie conglomeraat Koolen Industries is aandeelhouder geworden van EIT InnoEnergy, drijvende kracht achter innovatie voor duurzame energie in Europa, om de commercialisering van schone energie start-ups te versnellen.

De samenwerking van deze grote spelers in de sector zorgt voor een bundeling van expertise met een uitgebreid netwerk. Zo is er meer ondersteuning mogelijk voor start-ups in dit veld.

Ondernemer Kees Koolen, een vroege investeerder in Uber en voormalige CEO van booking.com, richtte Koolen Industries begin 2019 op met de ambitie om schone energie toegankelijk en betaalbaar te maken. Sindsdien heeft Koolen Industries geïnvesteerd in een aantal projecten en bedrijven, zoals Super B (lithiumbatterijen) en Floading (slimme laadinfrastructuur), om de positieve impact die deze bedrijven op het milieu kunnen hebben te vergroten.

“Koolen Industries waardeert wat wij toevoegen aan het start-up landschap en door hen als aandeelhouder te verwelkomen, kunnen we synergiëen creëren,” zei Jacob Ruiter, CEO van EIT InnoEnergy Benelux.

“Kees Koolens ondernemersgeest en uitgebreide wereldwijde netwerk zullen ons aanbod sterker maken en ons bestaande start-up-portfolio naar een hoger niveau tillen. En voor het duurzaamheidslandschap had dit niet op een beter tijdstip kunnen komen; de klimaatcrisis blijft maar groeien en dit samengaan van twee belangrijke krachten zal ons helpen bij de overgang naar een koolstofarme toekomst.”

EIT InnoEnergy biedt innovaties toegang tot financiering,  een kortere marktintroductietijd en vermindert het totale risico. Daarnaast heeft het ook een eigen wedstrijd, Global Call for Start-ups, waar de allerbeste innovaties op het gebied van cleantech – dit omvat onder andere hernieuwbare energie, mobiliteit en slimme steden – een plek kunnen winnen in een van de ondersteuningsprogramma’s en voor de beste start-up is er ook een geldprijs.

“Ik was voor het eerst onder de indruk van EIT InnoEnergy toen ik in 2019 de finale van hun Global Call for Start-ups bijwoonde,”, zei Kees Koolen, CEO, Koolen Industries.

“Onze paden overlappen elkaar ook wat betreft start-ups, want we zijn beide investeerders in Hardt Hyperloop en Elestor waarmee we laten zien dat we hetzelfde oog voor succes hebben. Als aandeelhouder kunnen we vroeg investeren in cruciale innovaties en maximaal van waarde zijn voor hun traject naar commercieel succes.”

EIT InnoEnergy ondersteunt meer dan 30 start-ups en innovaties in de Benelux en nog eens 200 in heel Europa. Het bedrijf heeft meer dan €500 miljoen geïnvesteerd sinds de oprichting in 2010.