Robotica startup Aziobot scoort een investering van Koolen Industries

23 januari 2020 Economie

Het Nederlandse schone energie conglomeraat Koolen Industries heeft geïnvesteerd in robotica startup Aziobot, waarmee Aziobot haar team uit kan breiden alvorens ze hun autonome schoonmaak robots naar de markt brengen.

Minder dan twee jaar geleden investeerde Kees Koolen (CEO Koolen Industries) in Aziobot, waarmee ze hun eerste Artificial Intelligence (AI) product ontwikkelden; een autonome vloerschrobber genaamd SB2. De SB2 kan gebruikt worden in de Retail, supermarkten, ziekenhuizen en andere industrieën.

“Aziobot heeft een snelle ontwikkeling doorgemaakt in hun kunstmatige intelligentie software, en ze hebben een product ontwikkeld dat simpel lijkt, maar eigenlijk vrij complex in elkaar zit. Ik ben erg onder de indruk, vooral omdat deze technologie ook voor zoveel andere industrieën ingezet kan worden,” zegt Koolen.

Aziobot’s CEO, Sarthak Yadav, ziet deze nieuwe investering zeker zitten.

“Tijdens de samenwerking met Kees Koolen, toen onze focus nog op productontwikkeling lag, hebben we het potentieel van onze software ontdekt, niet alleen in de oorspronkelijke doelgroep, maar ook daarbuiten. Dat we nu deel uitmaken van een schone energie conglomeraat helpt ons het beste eruit te halen terwijl we blijven focussen op R&D,” zei Yadav.

Koolen gelooft dat Aziobot bij zal dragen en deel zal nemen aan de snelle groei van Koolen Industries in de komende jaren.

“Ik heb hoge verwachtingen voor hoe Aziobot’s software de energie transitie kan faciliteren. Automatisering is een cruciaal onderdeel van allerlei technologische ontdekkingen en helpt ons te zorgen dat schone energie voor iedereen toegankelijk is in gebruiksvriendelijke oplossingen. De kennis van Sarthak en zijn team over autonome software en kunstmatige intelligentie zijn erg waardevol voor onze groep.”

Autonoom rijden

“De SB2 is eigenlijk een zelfrijdend voertuig en aangezien het een vloerschrobber is, kan Aziobot’s autonome software getest worden in een veilige omgeving, weg van het verkeer,” zei Yadav.

“Alhoewel de markt misschien nog niet klaar is voor zelfrijdende auto’s, ook omdat de regelgeving vaak achterligt bij de snelle ontwikkeling van technologie, denken wij aan veel andere soorten autonome oplossingen die het leven van mensen makkelijker maakt, zowel in Europa als wereldwijd. Dit zorgt ervoor dat we een leidende ontwikkelaar van deze soort technologie kunnen worden, zodat wanneer de markt en regelgeving er klaar voor zijn, we ook automobiele ontwikkelingen kunnen ondersteunen.

Super B batterijen

De SB2 bevat batterijen van Koolen Industries’ dochterbedrijf Super B, welke Aziobot vanaf het begin al ondersteunde.

“Dankzij de Super B-batterijen blijven we concurrenten voor. We kunnen de SB2 vier uur laten schoonmaken met één keer laden, en met een snelle lader kan onze behulpzame robot binnen een uur weer aan het werk. Ook al is de SB2 compact, hij kan grote oppervlaktes schoonmaken,” zei Yadav.

“Nu we ontdekt hebben wat Super B’s batterijen kunnen, zullen we uiteraard onze relatie verder uitbouwen en samenwerken met de ontwikkeling van toekomstige producten en services.”