Kennisplatform voor Oost Nederland

Mennekes eMobility specialist in laadpalen

Geplaatst op 24 december 2020

Elektrisch rijden is de toekomst, daar bestaat geen twijfel over. Als producent van laadpalen voor elektrische auto’s zit Mennekes eMobility dus in een enorme groeimarkt. Het wereldwijd opererende, maar van oorsprong Duitse bedrijf, zit sinds begin dit jaar ook in ons land, en wel in Deventer. Edwin de Veen is Managing Director van de Nederlandse Mennekes-vestiging. “Nederland loopt voorop in technische ontwikkelingen.”

Edwin de Veen praat vol enthousiasme over elektrisch rijden in het algemeen en over Mennekes in het bijzonder. Al twaalf jaar zit hij in de eMobility, sinds 2016 werkt hij bij het Duitse moederbedrijf van Mennekes, in Kirchhundem in Nordrhein-Westfalen. De Veen heeft de Nederlandse tak van Mennekes opgezet, van waaruit hij en zijn vier mensen het hele land bedienen. “Er gebeurt veel in Nederland, we gaan sterk groeien”, voorspelt De Veen.

Hij is niet het type snelle verkoper, maar juist iemand met veel kennis van en oprechte passie voor zijn vak. “Ik raak er niet snel over uitgepraat. Als je me de kans geeft zit ik hier over een paar uur nog te vertellen.”

De Veen zegt het met een brede lach. En daar heeft hij ook alle reden toe. Ondanks de coronacrisis gaat het meer dan goed met Mennekes eMobility. “En Nederland is om meerdere redenen een interessante markt”, zegt De Veen.
“Er rijden in ons land nu zo’n 240.000 auto’s met een stekker. Zestig procent is volledig elektrisch, de rest nog hybride. Daarbij is negentig procent van de elektrische auto’s nu nog zakelijk, omdat het nog relatief duur is in aanschaf. Maar dat verandert razendsnel. Zeker als je naar de zogeheten total cost of ownership kijkt. Elektrisch rijden is niet alleen qua brandstof veel goedkoper, ook onderhoud en slijtage zijn veel minder. Een elektromotor kent geen bewegende onderdelen als bougies, zuigers en kleppen. Daardoor gaat die veel langer mee.”

De Veen vervolgt: “Nederland loopt voorop in technische ontwikkelingen. Wij zijn doeners, we zien handel en kansen. Geen enkel land heeft zoveel laadpunten als wij. Ook daarom is het fijn om hier te werken.”

Eisen

Duitsland stelt hogere eisen aan laadpalen dan Nederland. Het verschil zit hem niet in kwaliteit of veiligheid, maar in details als afmetingen of eisen van het energiebedrijf. Specifiek voor de Nederlandse markt heeft Mennekes een laadpaal ontwikkeld die zowel prijstechnisch als kwalitatief heel interessant is. Die palen worden geïnstalleerd door zogeheten Mennekes Quality Partners (MQP’s). Dat zijn installateurs die speciaal door Mennekes zijn opgeleid en werken volgens strikte eisen. “Echte vakmensen, die we aan ons bedrijf binden”, legt De Veen uit. “Ze moeten bij ons passen en net zo enthousiast zijn over het product als wijzelf, zodat ze ons verhaal en onze toegevoegde waarde goed kunnen uitleggen.”

Energiemanagement

Mennekes levert zijn laadpalen nog vooral aan de grootzakelijke markt. Denk aan laadpleinen bij bedrijven, winkelcomplexen of in parkeergarages. Zo’n laadplein, met soms wel enkele tientallen laadpalen, vraagt veel van het beschikbare laadvermogen en de energievoorziening aldaar. Mennekes heeft daarvoor zijn zogeheten Energie Management System ontwikkeld.

De Veen: “Het systeem vermijdt piekbelasting en voorkomt uitval. Bovendien is het heel veilig. Aan de voorkant is dit een investering, maar daarna zijn de operationele kosten relatief laag.”

Overigens is Edwin de Veen druk bezig om ook bij het pand van Mennekes aan de Hanzeweg in Deventer, met daarnaast ondermeer de Sligro, een laadplein te realiseren. De stroom komt van zonnepanelen op het pand. “Een duurzaam laadplein. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor medewerkers van andere bedrijven en voor het publiek. Als service en natuurlijk als commercieel uithangbord. Wij zijn specialist in laadoplossingen, dat willen we graag laten zien.”

 

Meer informatie: www.chargeupyourday.nl

 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: